Αρχική Καταστροφές Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα

0
Διαφήμιση

Οι παραλίες στη Σαλαμίνα βάφτηκαν μαύρες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε περίπτωση που η διεύθυνση των ανέμων αλλάξει εκφράζονται φόβοι για επέκταση της ρύπανσης σε όλο τον Σαρωνικό.

Τουλάχιστον 27 κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, μετά τη ρύπανση που δημιούργησε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.

Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

«Ζητάμε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές της Σαλαμίνας, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ” στον Σαρωνικό», τόνισε σε δήλωσή της στο ΑΜΠΕ η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εκφράζοντας φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό». Ανέφερε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για το θέμα.

Χθες παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας, επισκέφθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, αρχιπλοίαρχο Λεοντάρα Κωνσταντίνο.

Διαβάστε ακόμα: Ρύπανση 1,5 χλμ. στη Σαλαμίνα από βύθιση δεξαμενόπλοιουΡύπανση 1,5 χλμ. στη Σαλαμίνα από βύθιση δεξαμενόπλοιου

Διαφήμιση