Αρχική Ειδήσεις Τα εκπληκτικά «μυστικά» της κόκκινης πιπεριάς

Τα εκπληκτικά «μυστικά» της κόκκινης πιπεριάς

0
Διαφήμιση

Η γνωστή μας και αγαπημένη πιπεριά αποτελεί ένα από τα κύρια υλικά της ελληνικής κουζίνας, αφού χρησιμοποιείται σε όλα τα παραδοσιακά μας φαγητά, πχ γεμιστά, χωριάτικη σαλάτα, σάλτσες, κλπ. Στη χώρα μας την πιπεριά τη βρίσκουμε παντού, σε χωριό ή σε πόλη, και οι γνωστότερες ποικιλίες είναι της Μαγνησίας, Φλώρινας, Κουφαλίων, κλπ.

Η κόκκινη όμως πιπεριά κρύβει μυστικά υγείας που μας διαφεύγουν, ή μπορεί ακόμα και να μην τα γνωρίζουμε. Αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών, όπως βιταμίνης C, που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση, βιταμίνης Α, που προστατεύει τα κόκαλα και τα μάτια, βιταμίνης Β6, που βοηθά στον σχηματισμό αμινοξέων και στις διαδικασίες μεταβολισμού, και σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως το λυκοπένιο.

Η δράση της κόκκινης πιπεριάς δεν σταματά όμως εδώ. Το λυκοπένιο, που αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό όπλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, συνδυαζόμενο με τη βιταμίνη Β6, δίνουν μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας για τα αγγεία του σώματός μας, καθώς το λυκοπένιο προστατεύει τα τοιχώματά τους, ενώ η βιταμίνη Β6 εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση.

Επίσης, μια από τις σημαντικότατες δράσεις των συστατικών της κόκκινης πιπεριάς είναι αυτή της προστασίας των ματιών μας από διαταραχές κι από τη γήρανση. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην παρουσία της βιταμίνης Α που περιέχεται στην κόκκινη πιπεριά, όσο και στην παρουσία της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Οι δύο αυτές ουσίες αποτελούν αναντικατάστατα συστατικά των ματιών μας, τα οποία προστατεύουν τα μάτια μας από την καθημερινή φθορά.

Επιμέλεια: Ηλίας Ντράλλος

 

Διαφήμιση