Αρχική Ανακύκλωση “Πράσινη” Σαντορίνη

“Πράσινη” Σαντορίνη

0
Διαφήμιση

της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

Ενα πρότυπο και μοναδικό στις Κυκλάδες Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) κάνει περήφανη την Σαντορίνη.

Με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα “πράσινα σημεία” στο νησί που έχουν μπει για τα καλά στην ζωή κατοίκων και τουριστών φαίνεται να κερδίζεται αργά αλλά σταθερά το στοίχημα της “πράσινης” ταυτότητας του νησιού.

Χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά και μέταλλα έχουν πια την θέση τους μακριά από την δημόσια θέα που αμαύρωνε την αισθητική εικόνα του νησιού και το υποβάθμιζε περιβαλλοντικά.

“Ολο και περισσότεροι συμπολίτες και επιχειρηματίες συμμετέχουν στην διαδικασία της ανακύκλωσης”, τονίζει στο Ecozen που επισκέφθηκε τo ΚΔΑΥ Σαντορίνης ο υπεύθυνος του Βαγγέλης Κουκούλης. Η Σαντορίνη είναι γνωστή ανά τον κόσμο για την εικόνα της και αυτή οφείλει να διαφυλάξει.

“Γίνεται όλο και πιο κατανοητό και αποδεκτό ότι η μείωση του όγκου των απορριμάτων είναι μια ενέργεια η οποία ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα της ίδιας της ζωής μας. Σιγά σιγά όλοι συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων στην διαδικασία αυτή.

Εξοικονομούμε ενέργεια, φυσικούς πόρους από πρώτες ύλες, αυξάνουμε την αισθητική της περιοχής και δημιουργούμε μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως νέες θέσεις εργασίας, μείωση κόστους υγειονομικής ταφής, κ.ά.

Τα υλικά που φτάνουν στο Κέντρο μας αποτελούν σημαντική πηγή επιβάρυνσης για το φυσικό περιβάλλον από κάθε άποψη (ρύπανση, υγιεινή, ασφάλεια, αισθητική).

Οταν ξεκινήσαμε και είδαμε τον όγκο των ρυπογόνων απορριμάτων ενθουσιαστήκαμε και παράλληλα εκπλαγήκαμε όταν αναγάγαμε τον όγκο αυτό, σε όγκο κτιρίων.

Για παράδειγμα το α’ 10μηνο του 2015 βγάλαμε 2.000 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό. Αν το ογκομετρήσουμε με βάση το στάδιο του νησιού είναι 9 φορές το στάδιο. Γλυτώσαμε δηλαδή το νησί από όγκο ανακυκλώσιμων υλικών που αναλογεί σε 9 ολόκληρα στάδια. Εργο πολύ σημαντικό.

Τον χειμώνα ο όγκος των υλικών προς ανακύκλωση κινείται κατά μέσο όρο 3 με 5 τόνους/ημέρα. Αντίθετα, το καλοκαίρι ξεπερνά τους 20 τόνους/ημέρα, λόγω της τεράστιας αύξησης των επισκεπτών.

Από φέτος με τις προσπάθειες του Δήμου Θήρας, μεγαλώνει το δίκτυο μας. Στους ήδη 250 κάδους που έχουμε στο νησί παραλάβαμε άλλους 200 καθώς και δεύτερο απορριματοφόρο.

Η ανακύκλωση μπορεί να ξεκίνησε στα μόδα, αλλά όλοι έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι συνδέεται άμεσα με την βελτίωση ποιότητα της καθημερινής ζωής μας.

Σταδιακά θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες που βρίσκονται στα σπάργανα η δημιουργία παρόμοιων Κέντρων σε Μύκονο και Σύρο.

Η μονάδα πέρα από τα οφέλη όπως η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, απορροφά και εργαζόμενους σε 12μηνη βάση (με 14 μισθούς και πλήρης ασφάλιση). Το ΚΔΑΥ δίνει θέσεις εργασίας σε δύσκολες εποχές. Στο νησί η οικονομία που στηρίζεται στον Τουρισμό είναι σε 6μηνη βάση και τους υπόλοιπους μήνες οι εργαζόμενοι καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΚΔΑΥ Σαντορίνης, γίνεται ενημέρωση σε μαθητές, πραγματοποιούνται ενδοσχολικοί διαγωνισμοί και βιοματική μάθηση για την αισθητική προσέγγιση στην φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση