Αρχική Επιστήμη Έρχεται το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου»

Έρχεται το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου»

0
blood moon
Διαφήμιση

Τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου προς 21, θα πραγματοποιηθεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Μια ταυτόχρονη ολική σεληνιακή έκλειψη και ένα «supermoon», όπου το φεγγάρι για μια ώρα θα εμφανιστεί με κόκκινο χρώμα και ελαφρώς μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Πρόκειται για την τελευταία σεληνιακή έκλειψη έως το 2021, η οποία θα είναι ορατή σε ολόκληρη τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και σε τμήματα της Ασίας και της Ευρώπης.

Chugach Mountains in Anchorage, Alaska
Αλάσκα

Το «Super Blood Wolf Moon», που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως «Σούπερ Ματωμένη Πανσέληνος του Λύκου», είναι ένα φαινόμενο το οποίο προκύπτει όταν η Γη βρίσκεται μεταξύ του Ηλίου και της Σελήνης, με αποτέλεσμα το φως του (σ.σ. ηλίου) να «γέρνει» προς το φεγγάρι, δημιουργώντας το κόκκινο χρώμα.

New York City
Νέα Υόρκη

Επιπλέον, το «Super Blood Wolf Moon» θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μίας «Σούπερ Σελήνης», όταν δηλαδή, η Σελήνη βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται φωτεινότερη αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερη.

 St. Petersburg
Αγία Πετρούπολη

Η NASA, αποκαλεί το φαινόμενο ως «ένα από τα πιο εκθαμβωτικά φαινόμενα του ουρανού». Παράλληλα, έχει υπολογίσει πως θα υπάρξουν συνολικά 85 σεληνιακές εκλείψεις τον αιώνα αυτό.

Rio de Janeiro, Brazil
Ρίο Ντε Τζανέιρο

Τι είναι το Super Blood Wolf Moon

Ο όρος «φεγγάρι του αίματος», προέρχεται από την κόκκινη απόχρωση που φαίνεται να έχει το φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης. Καθώς το φεγγάρι περνά στη σκιά της γης κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, η γη εμποδίζει σχεδόν το φως του ήλιου να «χτυπήσει» το φεγγάρι. Το μόνο φως του ήλιου που διέρχεται διαχωρίζεται πρώτα από την ατμόσφαιρα της γης, με αποτέλεσμα το κόκκινο χρώμα.

Ο όρος «σούπερ φεγγάρι», έχει να κάνει με το φαινομενικό μέγεθος της σελήνης. Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης σεληνιακής έκλειψης, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της Γης στην τροχιά του, καθιστώντας το να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο – ή «σούπερ». Το ίδιο το φεγγάρι δεν θα είναι μεγαλύτερο, θα φαίνεται απλά μεγαλύτερο από το κανονικό – και μόνο για λίγο.

Τέλος, σύμφωνα με το «Αλμανάκ των Αγροτών*», ο όρος «φεγγάρι του λύκου» προέρχεται από ονόματα που έδιναν μερικές ομάδες Αμερικανών Ιθαγενών, (Ινδιάνοι), σε κάθε πανσέληνο όλο το χρόνο. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάστηκε «το φεγγάρι του λύκου», επειδή «μέσα στα κρύα και βαθιά χιόνια του μεσοχείμωνου, οι αγέλες των λύκων ούρλιαζαν έντονα έξω από τα ινδιάνικα χωριά», όπως αναφέρει το Αλμανάκ. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου αναφέρεται επίσης ως η «Παλαιά Σελήνη» ή η «Σελήνη μετά τα Χριστούγεννα».

 

*Το Αλμανάκ των Αγροτών, (Farmer’s Almanac), είναι ένα ετήσιο περιοδικό της Βόρειας Αμερικής που κυκλοφορεί συνεχώς από το 1818. Πρώτος εκδότης του υπήρξε ο Robert B. Thomas. Το «Farmer’s Almanac» παρέχει από το 1818 πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα, από τα μετέωρα και τους πλανήτες, μέχρι την καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα, (ιστορικά και όχι μόνο), περιοδικά της Αμερικής. 

Πηγή: TIME, Reuters, wikipedia, Farmers’ Almanac

Διαφήμιση