Αρχική Ειδήσεις Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα

Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα

Συνέντευξη του Πάπα Φραγκίσκου στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Σύνταξη: Ecozen

0
Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό
Διαφήμιση

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, ορισμένοι επίσκοποι έχουν λανθασμένη θέση», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ως «άδικους», λέγοντας ότι ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως ακριβώς είναι και κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν τους νόμους να καλωσορίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην εκκλησία.

Ο Αργεντινός πάπας χαρακτήρισε παράλληλα «αμαρτία» τη θέση ορισμένων καθολικών επισκόπων, «οι οποίοι στηρίζουν νόμους που περιθωριοποιούν ή πλήττουν την κοινότητα ΛΟΑΤKI+».
«Οι επίσκοποι αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πορεία μετάνοιας» και «να χρησιμοποιήσουν τη στοργή, όπως κάνει ο Θεός με καθέναν από εμάς», είπε ο Φραγκίσκος.

Η Καθολική Εκκλησία πρέπει να καλωσορίζει τους πάντες

Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου χαιρετίστηκαν από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ως ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο. Οι δηλώσεις αυτές συμβαδίζουν με τη συνολική προσέγγισή του Πάπα και την πεποίθηση του ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να καλωσορίζει τους πάντες και να μην κάνει διακρίσεις.

kai pilger sl9PyLhei3A unsplash

Περίπου 67 χώρες παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για την ακύρωση τέτοιων νόμων. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία κατά των LGBTQ ατόμων.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 12 πολιτείες εξακολουθούν να έχουν νόμους κατά της σοδομίας, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2003 που τους κήρυξε αντισυνταγματικούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία από διακρίσεις και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

josh applegate g0WjhnQRTa8 unsplash

Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε αυτούς τους νόμους «άδικους» και τόνισε ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να μπει ένα τέλος. «Πρέπει να το κάνει αυτό. Πρέπει να το κάνει αυτό», δήλωσε με έμφαση. Έκανε επίσης αναφορά στην Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέγοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και σεβαστοί και ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ή να υφίστανται διακρίσεις. «Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε» είπε ο Φραγκίσκος μιλώντας στο AP στο ξενοδοχείο του Βατικανού όπου ζει.

Τέλος, ο πάπας διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες παραίτησής του. «Δεν σκέφθηκα ποτέ να παραιτηθώ» σημείωσε.

Πηγή: APNews

Διαφήμιση