Αρχική Περιβάλλον Οι πάγοι του 3ου Πόλου της Γης θα λιώσουν πριν από το...

Οι πάγοι του 3ου Πόλου της Γης θα λιώσουν πριν από το 2030

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Διαφήμιση

Η οροσειρά Hindu Kush των Ιμαλαΐων και το οροπέδιο του Θιβέτ αποκαλούνται ο 3ος πόλος της Γης. Η περιοχή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο απόθεμα παγωμένου νερού μετά το Βόρειο και το Νότιο Πόλο της Γης. Αυτός ο λεγόμενος Ασιατικός Πύργος Νερού προμηθεύει με γλυκό νερό μεγάλο μέρος της Ασίας – το 25% του πληθυσμού της Γης, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η περιοχή έχει θερμανθεί με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ετήσιες και εποχιακές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί περισσότερο στις ζώνες με υψηλότερο υψόμετρο στον 3ο πόλο. Οι παγετώνες υποχωρούν, το μόνιμο στρώμα πάγου υποβαθμίζεται και οι ημέρες χιονοκάλυψης μειώνονται.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο 3ος πόλος της Γης λιώνει και ότι οι πλημμύρες θα αποτελέσουν πρόβλημα, πιθανότατα μεταξύ του 2030 (ή νωρίτερα) και του 2050, όταν η ετήσια απορροή των παγετώνων θα φτάσει στο μέγιστο. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η έλλειψη νερού.

Hindu Kush mountains
Οροσειρά Hindu Kush

Αυτόν τον μήνα (7 Ιουνίου 2022) – ενώ αναγνωρίζουν ότι το μέλλον της περιοχής “παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο” – οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι μια ανισορροπία στον τρόπο με τον οποίο απορρέουν τα λιωμένα ύδατα θα προκαλέσει στα βόρεια της περιοχής μεγαλύτερη παροχή νερού, βραχυπρόθεσμα, ενώ τα νότια θα αντιμετωπίσουν πιο άμεσες και μεγαλύτερες ελλείψεις.

Οι επιστήμονες συνδέονται με το TPE (Third Pole Environment). Το TPE έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παρατήρησης που περιλαμβάνει 51 τοποθεσίες που παρακολουθούν τις μεταβολές του πάχους των παγετώνων, 35 για το ισοζύγιο μάζας των παγετώνων, 16 για τις μεταβολές του μόνιμου πάγου, έξι για τις μεταβολές της χιονοκάλυψης, καθώς και 16 για τη συλλογή υδρολογικών και μετεωρολογικών δεδομένων. Το TPE, που ξεκίνησε το 2009 από τρεις επιστήμονες, αποτελεί μέρος της UNESCO και αυτοαποκαλείται:

. . . ένα διεθνές πρόγραμμα για τη διεπιστημονική μελέτη των σχέσεων μεταξύ νερού, πάγου, αέρα, οικολογίας και ανθρωπότητας στην περιοχή του Τρίτου Πόλου και πέραν αυτού.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment στις 7 Ιουνίου 2022.

Η απορροή του 3ου πόλου από τους παγετώνες δεν είναι ισορροπημένη

Όπως εξηγεί η μελέτη:

Κατά την περίοδο 1980-2018, η αύξηση της θερμοκρασίας του Ασιατικού Πύργου Νερού ήταν 0,42 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία, δηλαδή διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι επιστήμονες στη μελέτη τους:

. . . συνθέτουν στοιχεία από παρατηρήσεις και προβλέψεις μοντέλων που περιγράφουν μια ανισορροπία στον υδάτινο πύργο της Ασίας που προκαλείται από την επιταχυνόμενη μετατροπή του πάγου και του χιονιού σε υγρό νερό.

Αυτή η αλλαγή φάσης συνδέεται με μια διαφορά νότου-βορρά που οφείλεται στη χωροχρονική αλληλεπίδραση μεταξύ των δυτικών ανέμων και του ινδικού μουσώνα.

Με άλλα λόγια, αν και η ίδια η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί το συνολικό λιώσιμο, οι δυτικοί άνεμοι (επικρατούντες άνεμοι) και ο Ινδικός μουσώνας έχουν δημιουργήσει μια ανισορροπία

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, καθώς επιταχύνεται η μετατροπή του πάγου και του χιονιού σε υγρό νερό, η ποσότητα του υγρού νερού στο βορρά θα αυξηθεί (προσωρινά), ενώ η προσφορά στο νότο θα μειωθεί.

HIDNU KUSH HIMALAYAN REGION

Αυτή η ανισορροπία θα ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα τη λειψυδρία σε περιοχές όπως οι λεκάνες των ποταμών Κίτρινος και Γιανγκτσέ. Από την άλλη πλευρά, είπαν, θα αυξήσει τη λειψυδρία στις λεκάνες των ποταμών Indus και Amu Darya.
Ο Yao Tandong, επικεφαλής συγγραφέας και συμπρόεδρος του Third Pole Environment, δήλωσε:

Μια τέτοια ανισορροπία αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης των υδάτινων πόρων στις κατάντη περιοχές.

Έτσι, οι εν λόγω επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι οι πληθυσμοί βόρεια του οροπεδίου του Θιβέτ θα έχουν μεγαλύτερη προσφορά νερού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι πληθυσμοί στο νότο θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση νερού πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η υψηλότερη ζήτηση νερού θα είναι στη νότια λεκάνη του Ινδού. Η ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρδευση των γεωργικών εκτάσεων. Στην πραγματικότητα, το 90% της χρήσης νερού στην περιοχή αυτή πηγαίνει στην άρδευση για να βοηθήσει στη διατροφή του μεγάλου πληθυσμού της περιοχής.

3rd pole

Οι λεκάνες των ποταμών Ινδού και Γάγγη-Μπραχμαπούτρα φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αρδευόμενη γεωργική έκταση στον κόσμο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαφορά μεταξύ βορρά και νότου θα αυξηθεί – κατά τις επόμενες δεκαετίες του αιώνα – καθώς το κλίμα θερμαίνεται. Ο Piao Shilong του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσε: “Σε αυτή την περιοχή απαιτούνται σε μεγάλο βαθμό εφαρμόσιμες πολιτικές για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι περισσότερες μελέτες θα βοηθήσουν στην παροχή περισσότερων πληροφοριών στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μπορούν να προβλέψουν τις αλλαγές. Ο Lonnie Thompson από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και συμπρόεδρος του Third Pole Environment δήλωσε:

Χρειαζόμαστε ακριβέστερες προβλέψεις για τη μελλοντική παροχή νερού για την αξιολόγηση των στρατηγικών μετριασμού και προσαρμογής για την περιοχή.

Τρεις από τους μελλοντικούς στόχους των επιστημόνων είναι οι ολοκληρωμένοι σταθμοί παρακολούθησης, η προηγμένη μοντελοποίηση και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια ανισορροπία στην απορροή από το λιώσιμο των παγετώνων στον 3ο πόλο της Γης – ή αλλιώς τον ασιατικό πύργο νερού – μπορεί να σημαίνει περισσότερη παροχή νερού στο βορρά και λιγότερη στο νότο.

ΠΗΓΗ: https://earthsky.org/

Διαφήμιση