Αρχική Special Topics Ανησυχία για το αν υπήρχαν πυρηνικές κεφαλές στο βυθισμένο Moskva

Ανησυχία για το αν υπήρχαν πυρηνικές κεφαλές στο βυθισμένο Moskva

Το ενδεχόμενο η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά, εκφράζουν πολλοί ειδικοί και εμπειρογνώμονες.

0
moskba
Το Μόσκβα μπροστά στην Οδησσό. Εικόνα: από βίντεο/Daily Mail
Διαφήμιση

Για το ενδεχόμενο, το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βυθίστηκε να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές, κάνουν λόγο αναλυτές ζητώντας επείγουσα έρευνα .

Παράλληλα υπάρχουν φόβοι πως κατά τη βύθισή του βρήκαν τον θάνατο εκατοντάδες μέλη του πληρώματος.

Δύο πυρηνικές κεφαλές

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πυρηνικές κεφαλές», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.

Η Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά».

Ο Klymenco, είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πυρηνικές κεφαλές στο βυθισμένο πλέον ρωσικό καταδρομικό “Moskva” γράφει η ουκρανική εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

“…ειδικοί λένε ότι υπάρχουν 2 πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους κρουζ στο Moskva (ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι είδηση ​​για πολλούς, αλλά ναι, αυτό το πλοίο είναι φορέας πυρηνικών όπλων). Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά; Πού είναι το σημείο στον χάρτη; Συντεταγμένες? – Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΔΟΑΕ… Τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας -Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία- θα πρέπει να δράσουν αμέσως σε αυτό”, έγραψε ο Κλιμένκο στο Facebook.

Η τύχη του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva εξελίχθηκε σε θρίλερ εχθές, με την ουκρανική πλευρά να ισχυρίζεται ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά το πλήγμα που κατάφεραν οι δυνάμεις της χώρας με πυραύλους, και τη Ρωσία να επιμένει ότι στο πλοίο ξέσπασε φωτιά από έκρηξη πυρομαχικών αλλά μεταφέρεται σε λιμάνι για αποκατάσταση των ζημιών.

Τελικά, το βράδυ της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκε η βύθιση του πλοίου. “Κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι προορισμού, το Moskva έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος μετά από έκρηξη πυρομαχικών. Υπό συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε” ανέφερε το ρωσικό Ria Novosti.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Moskva χτυπήθηκε από 2 ουκρανικούς πυραύλους

Η Ουάσινγκτον πλέον πιστεύει ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva, χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο πλήγμα» για τη Ρωσία.

«Εκτιμούμε ότι επλήγη από δύο πυραύλους Neptune», είπε σε δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαψεύδοντας την εκδοχή της Μόσχας που ισχυρίζεται ότι η ναυαρχίδα της «υπέστη σοβαρές ζημιές» από πυρκαγιά.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπήρξαν θύματα, αν και οι αριθμοί θυμάτων δεν είναι σαφείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τύχη μελών του πληρώματος – τουρκικό πλοίο έσωσε 54 μέλη

Τουρκικό πλοίο ήταν αυτό που απομάκρυνε 54 μέλη του πληρώματος της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, η οποία βυθίστηκε χτες.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Κίεβο, το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, δεν μπορεί να έχει σωθεί,όπως  δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού. Εκτίμησε δε, πως η Μόσχα “δεν θα συγχωρήσει” στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους “συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της”.

“Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν”, την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το πλήγμα εναντίον του Moskva, “δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού”, εκτίμησε.

“Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας”, γιατί “μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος”, είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει “αξιόπιστων δεδομένων”.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.

Διαφήμιση