Αρχική Special Topics Πώς σώθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο πουλιά, στις ΗΠΑ

Πώς σώθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο πουλιά, στις ΗΠΑ

0
πουλιά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει σε ενδημικές αναλογίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν. Υποφέρουν και τα ζώα.

Ο καθαρισμός του αέρα ωφελεί όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Και αυτό ακριβώς βρήκε μια ομάδα ερευνητών στα Πανεπιστήμια σε Κορνέλ και σε Όρεγκον.

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα που ακολούθησαν οι ΗΠΑ με το ομοσπονδιακό πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από το όζον, μπορεί να σώσει και τα πουλιά.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το πρόγραμμα έχει σώσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια πουλιά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το όζον παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αυτοκίνητα και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στην ανώτερη ατμόσφαιρα το αέριο σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που προστατεύει τη βιόσφαιρα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Σε επίπεδο εδάφους, ωστόσο, το όζον είναι ένας ρύπος, ο οποίος αποτελεί σημαντικό συστατικό της αιθαλομίχλης.

Η ρύπανση από το όζον στις πόλεις μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, η οποία είναι από καιρό γνωστή.

Σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αφθονίας των πτηνών

Και η ομάδα των επιστημόνων στις ΗΠΑ ξεκίνησε να δει εάν υπήρξε σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αφθονίας των πτηνών. Με τη βοήθεια μοντέλων και με συνδυασμένες παρατηρήσεις πτηνών με δεδομένα ρύπανσης στο έδαφος και υφιστάμενους κανονισμούς.

Στη διαδικασία, παρακολούθησαν μηνιαίες αλλαγές στην αφθονία των πτηνών, την ποιότητα του αέρα και την κατάσταση της ρύθμισης σε περισσότερες από 3.200 κομητείες για μια περίοδο 15 ετών. Όλα εστιάζονταν στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Προϋπολογισμού NOx. Το ομοσπονδιακό έργο με στόχο για τη μείωση των εκπομπών προδρόμων όζοντος από μεγάλες βιομηχανικές πηγές. Όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

Η ρύπανση του όζοντος, ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μικρά μεταναστευτικά πτηνά

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρύπανση του όζοντος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μικρά μεταναστευτικά πτηνά. Όπως τα σπουργίτια, οι σπίνοι και άλλα που αποτελούν το 86% όλων των ειδών πουλιών της Βόρειας Αμερικής στην ξηρά.
Βλάπτει τα πουλιά δημιουργώντας πρόβλημα στο αναπνευστικό τους σύστημα. Και τα επηρεάζει επίσης βλάπτοντας τις πηγές τροφίμων τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το όζον μπορεί να προκαλέσει άμεση σωματική βλάβη στα πουλιά, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των φυτών. Καθώς και να μειώσει τον αριθμό των εντόμων που καταναλώνουν.

Τα πουλιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικοτόπους υψηλής ποιότητας ή σε πόρους τροφίμων είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν ή να αναπαραχθούν με επιτυχία.

Χωρίς κανονισμούς για την ποιότητα του αέρα και προσπάθειες μείωσης του όζοντος του Clean Air Act, μέχρι 1,5 δισεκατομμύρια πουλιά θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει τις τελευταίες δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες.

Για τους ειδικούς, η μείωση της ρύπανσης έχει θετικές επιπτώσεις σε περιοχές. Και παράλληλα παρέχει έναν πρόσθετο μοχλό πολιτικής για τις προσπάθειες διατήρησης.

Διαφήμιση