Αρχική Special Topics Αιγαίο Πέλαγος: Πιο ζεστή από ποτέ η θάλασσα για μήνα Ιούνιο-Έρχονται ιστορικοί...

Αιγαίο Πέλαγος: Πιο ζεστή από ποτέ η θάλασσα για μήνα Ιούνιο-Έρχονται ιστορικοί καύσωνες

0
thalassa
Διαφήμιση

Οι καύσωνες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου παρέσυραν και τη θερμοκρασία της θάλασσας που ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος καταγράφηκε ως πιο ζεστή από ποτέ για μήνα Ιούνιο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το θερμικό στρες και παράλληλα επισημαίνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε καύσωνες που θα γραφτούν στην Ιστορία!

Πιο αναλυτικά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα καλοκαίρια μας θα γίνονται πια ολοένα και πιο θερμά και σύμφωνα με το meteo.gr παράλληλα με τις υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες, και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος όπου η θάλασσα ήταν πιο ζεστή από ποτέ για μήνα Ιούνιο!

Ήδη σε περιοχές του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 25-26 °C στα πρώτα 10 εκ βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας. Κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και λίγο κάτω από αυτά η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο πέλαγος.

Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Γ. Κύρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, σε σχέση με την περίοδο 2008-2023. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο όπου ξεπερνούν τοπικά και τους 2-3 °C.

xartis thalassa jpg

Από την Ινδία μέχρι το Μεξικό και την Ελλάδα, πολλές περιοχές που κατακλύστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του πρώτου κύματος καύσωνα κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όπως αναφέρει το meteo.gr ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Τρίτη 11/06, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας τους 43 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44.5 °C.

Καύσωνας - Καιρός - Ζέστη

Η μέτρηση αυτή αναφέρεται με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού. Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43.9 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42.7 °C!

«Σιωπηλός φονιάς»

Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο!

καύσωνας Ιούλιος

Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η αφρικανική σκόνη, που «συνεργάζονται» για να υπονομεύσουν τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματος και την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

alejandro saez

«Η ζέστη είναι ένας σιωπηλός φονιάς, διότι δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τα συμπτώματα. Και όταν υπάρχουν αυτές οι υποκείμενες συνθήκες, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ άσχημες, ακόμη και καταστροφικές», τονίζει ο Alejandro Saez Reale του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Οι κάτοικοι των πόλεων που γεμάτες από σκυρόδεμα, τούβλα και άλλες επιφάνειες που απορροφούν τη θερμότητα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Ασύλληπτα νούμερα

Ο WMO εκτιμά ότι η ζέστη σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, αλλά λέει ότι ο πραγματικός απολογισμός δεν είναι γνωστός και μπορεί να είναι 30 φορές υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται σήμερα.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα κύματα καύσωνα πιο μακρά σε διάρκεια, πιο ισχυρά και πιο συχνά, οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε συνθήκες που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Διαφήμιση