Αρχική Περιβάλλον Ίση συμμετοχή στην ηγεσία της Συμφωνίας για το Κλίμα COP26, ζητούν οι...

Ίση συμμετοχή στην ηγεσία της Συμφωνίας για το Κλίμα COP26, ζητούν οι γυναίκες

0
Λόρενς Τουμπιανά
Η συν-συγγραφέας της Συμφωνίας του Παρισιού Λόρενς Τουμπιανά, είναι μεταξύ των γυναικών που ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση τους στις συνομιλίες για την αλλαγή του κλίματος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πάνω από 400 γυναίκες ηγέτες του κλίματος υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση. Ζητώντας μεγαλύτερη λογοδοσία και διαφάνεια σχετικά με την ισότητα των φύλων στο COP26. Οι υπογράφουσες την επιστολή περιλαμβάνουν:

  • Την συν-συγγραφέα της Συμφωνίας του Παρισιού Λόρενς Τουμπιανά.
  • Την πρώην Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάρι Ρόμπινσον.
  • Την οικονομολόγο Κέιτ Ρόρθορθ.
  • Την περιβαλλοντική δικηγόρο Φαρχάνα Γιαμίν.
  • Την National Geographic Explorer Σύλβια Έρλ.
  • Έμμα Τόμπσον.
  • Έλι Γκόλντινγκ.

Η εκστρατεία του SHEChangesClimate ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP26.

Αυτές οι διεθνείς περιβαλλοντικές συνομιλίες έχουν αναβληθεί έως το 2021, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 25% των θέσεων επιρροής στην ομάδα ηγεσίας της COP26 κατέχονται από γυναίκες. Οι διοργανωτές της εκστρατείας ζητούν ίση συμμετοχή των γυναικών.

Η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η συμμετοχή των γυναικών στην απόφαση COP26 και στους διαπραγματευτικούς ρόλους θα αύξανε τις πιθανότητες επιτυχίας. Και θα διασφαλίσει μια πιο δίκαιη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στο έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι στο COP25 πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε το Σχέδιο Δράσης για το Φύλο (GAP).

Αυτό τονίζει τη σημασία της ένταξης των γυναικών. Καθώς και της ισότητας των φύλων στις διαδικασίες συζητήσεων και αποφάσεων για την αλλαγή του κλίματος.

ρύπανση

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική κρίση

Η έρευνα στο GAP, δείχνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή. Καθώς και ότι έχουν κρίσιμο ρόλο στην οικογένεια και την κοινότητα στη δράση για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 80% των ανθρώπων που εκτοπίζονται από την κλιματική αλλαγή είναι γυναίκες. Καθώς έχουν λιγότερους πόρους και λιγότερα επίσημα δικαιώματα.

Μια έκθεση φέτος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση πυροδότησε τη βία κατά των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

COP26

Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής COP26

Η επιστολή έρχεται επίσης πριν από τη διάσκεψη κορυφής για τις κλιματικές φιλοδοξίες που φιλοξένησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η σύνοδος κορυφής στις 12 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι του 2015 και θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη δράση και φιλοδοξία για το κλίμα.

Η αναβληθείσα σύνοδος κορυφής COP26 θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Νοέμβριο 2021 στην Γλασκόβη της Σκωτίας.

Θα συγκεντρώσει αρχηγούς κρατών, εμπειρογνώμονες για το κλίμα και αγωνιστές από όλο τον κόσμο. Με στόχο να συμφωνήσουν σε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο αγώνας για τη δικαιοσύνη για το κλίμα είναι επίσης ο αγώνας για φυλετική, φυλετική, σεξουαλική και οικονομική δικαιοσύνη, δήλωσε η δικηγόρος Φαρχάνα Γιαμίν.

Είναι λυπηρό που το 2020 οι γυναίκες αποκλείονται από τις ζωτικές προετοιμασίες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία της Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα της επόμενης χρονιάς στη Γλασκώβη.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος με βάση το φύλο σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ισότιμη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στο πλαίσιο της ανώτερης διευθυντικής ομάδας COP26.

Είναι δύσκολο να δούμε πώς η τρέχουσα ομάδα COP26 που κυριαρχείται κυρίως από άνδρες θα διασφαλίσει ότι οι φωνές των γυναικών και ακούγονται οι ανάγκες”.

Διαφήμιση