Αρχική Επιστήμη Η απειλούμενη Κλιματική Αλλαγή και η δική μας ευθύνη

Η απειλούμενη Κλιματική Αλλαγή και η δική μας ευθύνη

0
Διαφήμιση

Ένας, ίσως ο σημαντικότερος συντελεστής που ανέκαθεν διαμόρφωσε και διαμορφώνει την φυσική , πολιτιστική , πολιτισμική και οικονομική εικόνα του ανθρώπινου γένους είναι το κλίμα.

 kassioskostas

Του Κώστα Κασσιό
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Λέμε δε κλίμα ενός τόπου τον μέσο όρο των μετεωρολογικών (καιρικών) συνθηκών για μια μεγάλη όμως χρονολογική σειρά που επικρατούν στον τόπο αυτό.

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία για το που αναδείχτηκαν τα πρώτα οικονομικά κέντρα αλλά και το που αναπτύχθηκαν τα αντίστοιχα κέντρα του πολιτισμού θα μας πείσει ότι τα κέντρα αυτά ξεπήδησαν εκεί όπου υπήρξαν οι άριστες για τη διαβίωση του ανθρώπου κλιματικές συνθήκες.

Ακόμα και στη διαμόρφωση των φωνητικών ιδιαιτεροτήτων των διαλέκτων και της επικοινωνίας των ανθρώπων το κλίμα έχει συντελέσει αποφασιστικά στην τελική διαμόρφωσή τους. Μήπως και στον τόπο μας η ανάπτυξη του περίφημου Ελληνικού πολιτισμού δεν οφείλεται και στο άριστο για τη ζωή των ανθρώπων Μεσογειακό κλίμα και στις μοναδικές καιρικές συνθήκες;

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται στις μέρες μας και που έχει λάβει παγκόσμιες σε ανησυχία και αγωνία διαστάσεις είναι τι γίνεται με τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος και την απειλούμενη επί το δυσμενέστερο για τον πλανήτη μας κλιματική αλλαγή.

Το γεγονός αυτό ενώ είναι τόσο σοβαρό , λόγω της βραδύτητάς να φανούν οι επιπτώσεις του , μας κάνει να αγνοούμε την επιδείνωσή του θεωρώντας ότι συμβαίνει κάπου αλλού , μακριά από μας και από την καθημερινότητά μας.

Διαβάζοντας , ακούγοντας και παρακολουθώντας όλες αυτές τις εναγώνιες επικλήσεις, επιστημόνων, οργανισμών, κυβερνήσεων για την κατάρρευση του παγκόσμιου κλιματικού σταθερότυπου (λιώσιμο των πάγων στους πόλους, συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της θερμοκρασίας κλπ) με αποδεδειγμένα τα κύρια αίτια της επιδείνωσης στα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προϊόντα της ανθρώπινης υπερκατανάλωσης και κατάχρησης των φυσικών πόρων του πλανήτη, τίθεται το αμείλικτο ερώτημα και η απαίτηση τι κάνουμε ο κάθε ένας από μας για τη μείωση του επερχόμενου αυτού κινδύνου? Πώς αντιδρούμε και τι μέτρα παίρνουμε.

Στεκόμαστε απόμακροι απλοί θεατές της αλλαγής αυτής χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε και τη δική μας ένοχη συμμετοχή ή ενεργοποιούμαστε προς την προληπτική κατεύθυνση ως υπεύθυνοι κάτοικοι αυτού του χώρου που μας φιλοξενεί του πλανήτη Γη;

Είναι πλέον καιρός όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας πριν είναι αργά αναθεωρώντας και αλλάζοντας απλά καθημερινά πράγματα της ζωής μας που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε συμβάλουν αρνητικά στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Ας δούμε λοιπόν πως με μικροαλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες και καταναλωτικές μας πράξεις θα μπορούσαμε να γίνουμε και εμείς συμμέτοχοι της παγκόσμιας προσπάθειας για τη σωτηρία του πλανήτη δηλ. του σπιτιού μας.

Του σπιτιού μας που άμεσα τις συνέπειες από την αλόγιστη χωροταξική μας πολιτική που την συνοδεύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν στις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές και στον τόπο μας που δεν έχουν άλλη αιτία από την κλιματική αλλαγή.

Πρώτα πρώτα ας επιχειρήσουμε μια μείωση των καθημερινών άσκοπων μετακινήσεών μας με το αυτοκίνητό μας και ας κάνουμε χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς συνήθεια που συνιστά μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση στη μείωση των καυσαερίων.

Η ελάττωση της καθημερινής μας ενεργειακής κατανάλωσης –ρεύματος-και η εφαρμογή τεχνολογιών με ήπιες μορφές ενέργειας προκαλούν σημαντική μείωση των αερίων εκπομπών που προέρχονται από τα ρυπογόνα θερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η περιορισμένη χρήση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, και η αντικατάστασή τους με λιγότερο ενεργοβόρες βοηθούν στον περιορισμό των αέριων εκπομπών.

Οι καθημερινές υπερβολικές μορφές καθαριότητας με κατανάλωση ζεστού νερού, η καύση καυσόξυλων για θέρμανση (τζάκια), η αποφυγή γεωργικών πρακτικών καύσης των υπολειμμάτων των αγρών, αποτελούν ενέργειες προσωπικής συμμετοχής μας στη μείωση του προβλήματος.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της προσωπικής μας συμβολής για την πρόληψη των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής θα είναι η έναρξη εκπαίδευσης (παιδείας) και ενημέρωσης καταρχήν του άμεσου περιβάλλοντός μας δηλ. της οικογένειάς μας και κατ’ επέκταση του ευρύτερου κύκλου μας με έμφαση στους επερχόμενους κινδύνους και τη σοβαρότητα του προβλήματος από την κλιματική αλλαγή.

Η αλλαγή και προσαρμογή του τρόπου ζωής μας και των καταναλωτικών συνηθειών μας σε πρακτικές που να οδηγούν στη μείωση των ρυπογόνων αερίων (CO2,NOx,CH4κ.α) συνιστά ένα σημαντικό βαθμό αναγνώρισης της ευθύνης αλλά και μια θετική ένδειξη μεταμέλειας για τη ζημιά που μέσα στο χρόνο ο άνθρωπος προκάλεσε στο περιβάλλον και που την ύστατη στιγμή μπορεί να το κατορθώσει αν έθνη, λαοί, και πολίτες όλοι μαζί δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Αυτό ευχόμαστε να το πετύχουν οι Παγκόσμιες κινητοποιήσεις για την Κλιματική ώστε να αποτελέσουν ιστορικό περιβαλλοντικό σταθμό για την σωτηρία του πλανήτη μας ,τη Γη.

 

Διαφήμιση