Αρχική Ειδήσεις Κυβερνητική ικανοποίηση για την ροή αζέρικου αερίου μέσα από την Ελλάδα

Κυβερνητική ικανοποίηση για την ροή αζέρικου αερίου μέσα από την Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Από την Ελλάδα θα περνάει το αζέρικο φυσικό αέριο, για να φτάσει στη υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την απόφαση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα “Σαχ Ντενίζ ΙΙ” να επιλέξει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την ταχεία μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της BP στο Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Τουρκία, Γκόρντον Μπιρέλ, η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επέλεξε τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ε.Ε. TAP. O αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2019.

Την ικανοποίησή του για την επίσημη ανακοίνωση επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την κοινοπραξία ShahDeniz εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που βάζει οριστικά τέρμα στα «σενάρια καταστροφής» της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο. Μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής που θα γίνει, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι μόνο στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ικανοποίηση για την επιλογή του αγωγού TAP από την κοινοπραξία του Shah Deniz II εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι με το νέο αγωγό TANAP που κατασκευάζεται στην Τουρκία, μια νέα υποδομή φυσικού αερίου θα συνδέσει άμεσα την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, το έργο θα φέρει στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο. Πρόσθετες θέσεις εργασίας θα προκύψουν άμεσα και κατά την περίοδο της κατασκευής του αγωγού, ενώ σημαντικά θα είναι τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και το όφελος των τοπικών κοινωνιών στην περιοχή διέλευσης του αγωγού.

Από τους εταίρους της κοινοπραξία ShahDenizII (απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού έχουν ήδη δηλώσει BP και την Total. Και η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socarδήλωσε ήδη ότι πρόκειται να συμμετάσχει μαζί με την BP και την Total στον αγωγό TAP, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόσκληση για συμμετοχή στο έργο ως εταίρος εξετάζει και η Τουρκία όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz.

Ενθουσιασμός για το έργο υπάρχει και στην Αλβανία, όπου διαδοχικές συναντήσεις με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον διάδοχο του Έντι Ράμα, πραγματοποίησε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στα Τίρανα μαζί με αξιοματούχους της εταιρείας SOCAR.

Τέλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία NabuccoWest (στην οποία συμμετέχουν οι OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία) Botas (Τουρκία), GDFSuez (Γαλλία) αναφέρει ότι θα επιδιώξει “την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου”. 

Διαφήμιση