Αρχική Ενέργεια Τοποθετήσεις υψηλόβαθμων ξένων παραγόντων στο Athens Energy Forum 2018

Τοποθετήσεις υψηλόβαθμων ξένων παραγόντων στο Athens Energy Forum 2018

0
Διαφήμιση

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν, στη σημερινή, πρώτη μέρα του Athens Energy Forum 2018 – χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ecozen.gr – ήταν αυτές του οικονομικού συμβούλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Steven Bitner, της πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, αλλά και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Nabil Fahmy.

του Κώστα Κέντζου

Ο Αμερικανός σύμβουλος αναπτύσσοντας τα ενεργειακά σχέδια που απλώνονται από το Αζερμπαϊτζάν, ως την Τουρκία, και ακολούθως στα Βαλκάνια, και με διακλαδώσεις προς την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, χαρακτήρισε περίπλοκο το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις με την Τουρκία σήμερα.

Επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο προκειμένου να ασκεί πίεση σε ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από αυτήν ενεργειακά.

Η πρέσβης της Βρετανίας μίλησε για μια σειρά προκλήσεις που συνδέονται με τις «επιβλητικές» δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον Αμερικανό τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού, προκειμένου να μειωθεί η ρωσική επιρροή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι τα αυξημένα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν την περιοχή πιο ενδιαφέρουσα και επίκαιρη από ποτέ.

Τάχθηκε υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, προς εκμετάλλευση των υπό εντοπισμό πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Αν δεν συνεργαστούμε θα χάσουμε περισσότερα από όσα θα ωφεληθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να καταγραφεί και η παρέμβαση της εκτελεστικής διευθύντριας του τουρκικού Ατλαντικού Συμβουλίου Defne Sadiklar- Arslan που αφού σημείωσε πως η περιοχή αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις, επέμεινε πως οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας καθώς, όπως είπε, υπάρχει αλληλεξάρτηση.

Διαβάστε ακόμα: Εξαγγελίες Σταθάκη για τους υδρογονάνθρακες στο Athens Energy Forum 2018

Διαφήμιση