«….Καὶ εἰς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον, τὸ κύριον καὶ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν πατρὶ καὶ υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν….»
Σύμφωνα με το όγδοο άρθρο του Συμβόλου της Πίστης,(Πιστεύω) κάθε φορά που το απαγγέλουμε ομολογούμε την πίστη μας
Ενιαίο και αδιαίρετο κομμάτι της Αγίας Τριάδας, το Άγιο Πνεύμα, έρχεται να μας μεταδώσει την σοφία του. Η δύναμή του δεν μετριέται με δείκτες ευφυίας, βαθμολογίες ή αριστείες μετρήσιμες.
Το Άγιο Πνεύμα έχει μια ιδιοτυπία. Επειδή δεν σαρκώθηκε, όπως ο Χριστός, και δεν εμφανίστηκε στον κόσμο παρέμεινε στους περισσότερους πιστούς ο μεγάλος «άγνωστος». Ενώ κάθε μας δέηση και προσευχή αρχίζει με το όνομα της Αγίας Τριάδας «Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος», ωστόσο οι περισσότεροι το αγνοούμε, αφού δεν έχουμε παραστάσεις και περιγραφές ανάλογες προς εκείνες του Χριστού. Σύμφωνα όμως με την Εκκλησία, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τρόπου ύπαρξής του είναι ότι εκπορεύεται από τον Πατέρα «αϊδίως» (χωρίς αρχή και τέλος). Το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει το σωστικό έργο του Χριστού, οδηγεί την Εκκλησία στην αλήθεια, ενώ η παρουσία του αποτελεί τον απαραίτητο όρο για την τέλεση των μυστηρίων.
Με τι συνδέεται
Το Άγιο Πνεύμα σε γενικές γραμμές συνδέεται με την σοφία. Όπως μπορεί αν θυμάστε, χάρη στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος – το οποίο κι εμφανίστηκε με την μορφή πύρινων γλωσσών – από αγράμματοι ψαράδες, οι μαθητές του Χριστού μπορούσαν να μιλήσουν και να καταλάβουν όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι το Άγιο Πνεύμα συνδέεται μόνο με την σοφία ή και την ευφυΐα. Με άλλα λόγια μία προσευχή στο Άγιο Πνεύμα δεν θα κάνει κάποιον πιο έξυπνο.
Μας δίνει μία διαφορετική σοφία, μία σοφία που δεν μπορεί να μετρηθεί με βαθμολογίες σε τεστ ή σε πτυχία. Αν κάποιος έχει το Άγιο Πνεύμα μέσα του δε σημαίνει ότι έχει γίνει μεγαλοφυΐα, αλλά ότι μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο και τη χάρη του Θεού. Ο πραγματικά φωτισμένος και σοφός άνθρωπος κατανοεί ότι η ζωή μας στον κόσμο αυτό δεν έχει καμία σημασία και είναι απλά κάτι το πραγματικό. Η πραγματική ζωή και αυτή που έχει σημασία είναι αυτή στο βασίλειο του Θεού, η οποία είναι κι αιώνια. Όποιος όμως είναι συνεπαρμένος στην επίγεια ζωή και τους πειρασμούς της, δύσκολα θα καταφέρει να φθάσε σε αυτή. Αυτή είναι και η σοφία που δίνει το Άγιο Πνεύμα, μας κάνει να ξεχωρίσουμε τα σημαντικά πράγματα από τα ασήμαντα.
Πού βρίσκεται
Σύμφωνα με την Εκκλησία, το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται παντού, είναι γύρω μας συνέχεια χωρίς βέβαια να έχει κάποια φυσική υπόσταση. Για να μας μεταδώσει τη σοφία του χρειάζεται αγνότητα ψυχής και πνεύματος. Κατά την θρησκεία μας από τους αποδέκτες του «ζητά» μία ενάρετη ζωή με προσευχή, πίστη και τήρηση των κανόνων και των αρχών του Χριστιανισμού.
Η γιορτή
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και συνδέεται με την Πεντηκοστή, συγκεκριμένα, είναι πάντα τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αν και η γιορτή ήταν κάποτε αργία, πλέον η αργία του Αγίου Πνεύματος αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς, τους Πανεπιστημιακούς, μαθητές και φοιτητές, δικαστικούς και δικηγόρους και γενικά όσους θεωρούνται «εργάτες του πνεύματος».
Πως συμβολίζεται
Όταν το Άγιο Πνεύμα απεικονίζεται σε εικόνες της Πίστης μας, συνήθως έχει την μορφή λευκού περιστεριού. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την βάφτιση του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τον ουρανό με την μορφή λευκού περιστεριού κι έκατσε πάνω στο κεφάλι του Χριστού. Στις εικόνες λοιπόν μπορεί να δείτε ένα λευκό περιστέρι με ανοιχτά τα φτερά του και φωτοστέφανο ανάμεσα στον Θεό και τον Χριστό, αυτό είναι το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα δεν εμφανίζεται πάντα με την μορφή περιστεριού, αλλά αυτή η μορφή είναι αυτή με την οποία απεικονίζεται πιο συχνά.
(Με πληροφορίες από Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και Monastery.gr)