Το πότε θα επέλθει το τέλος για το Σύμπαν έρχεται να προβλέψει μία νέα μελέτη, εκτιμώντας ότι οι άνθρωποι και η Γη θα εκλείψουν νωρίτερα.
Ωστόσο, πρόκειται για μια σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 10 στην δύναμη του 1.100, ή ένα 1 ακολουθούμενο από 1.100 μηδενικά, σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. “Το οριστικό τέλος του σύμπαντος έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά ευτυχώς εξακολουθεί να διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Χέινο Φάλκε.
Οι τρεις επιστήμονες επιχείρησαν να προσδιορίσουν πότε θα εξαφανιστούν τα πιο “ανθεκτικά” ουράνια σώματα — οι λευκοί νάνοι. Οι υπολογισμοί τους βασίστηκαν στην ακτινοβολία Χόκινγκ, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο Βρετανό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Χόκινγκ είχε προτείνει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία και σταδιακά αποδομούνται, με τρόπο παρόμοιο με τη διάλυση ενός χαπιού σε νερό — γεγονός που σημαίνει πως έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Radboud επέκτεινε αυτή τη θεωρία και σε άλλα κοσμικά αντικείμενα, υποστηρίζοντας ότι ο «χρόνος εξάτμισης» εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητά τους.
Αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τη θεωρητική αποσύνθεση του μακροβιότερου ουράνιου σώματος, του λευκού νάνου. “Θέτοντας τέτοιου είδους ερωτήματα και εξετάζοντας ακραίες περιπτώσεις, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία και, ίσως κάποια μέρα, να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο της ακτινοβολίας Χόκινγκ”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Βάλτερ φαν Σέιλεκομ. Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να ανησυχεί υπερβολικά για το τέλος του σύμπαντος — εκτός κι αν καταφέρει να εγκαταλείψει τη Γη, θα έχει χαθεί πολύ πριν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Ήλιος μας θα γίνει υπερβολικά θερμός για τη ζωή σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, προκαλώντας την εξάτμιση των ωκεανών.
Σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια, το άστρο μας θα επεκταθεί τελικά προς τη Γη, καταβροχθίζοντας τελικά τον άγονο και άψυχο μέχρι τότε πλανήτη μας και καταδικάζοντάς τον σε έναν πύρινο θάνατο.