Μπορεί να διανύουμε για ακόμη μια χρονιά ιδιαίτερα Χριστούγεννα αλλά έχουμε τη δυνατότητα να ευχαριστηθούμε ένα ξεχωριστό οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με λαχταριστές λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους. Ο ταλαντούχος chef , Τάσος Αντωνίου, έχει φροντίσει να μας εξοπλίσει με τις κατάλληλες συνταγές για ένα ιδιαίτερο γεύμα και ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο μας. Μια ξεχωριστή πρόταση για φέτος είναι τα μικρά ιταλικά λουκουμαδάκια struffoli. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ιταλική χριστουγεννιάτικη συνταγή που θα φέρει κάτι διαφορετικό στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
*Ο σεφ Τάσος Αντωνίου έχει μαγειρέψει με σεφ παγκοσμίου φήμης, όπως ο Jamie Oliver. Το 2009 το πάθος του για το φαγητό τον οδήγησε στην ίδρυση του Μαμά Πεινάω, μιας πλατφόρμας αφιερωμένης στο food culture. Το βιβλίο του “Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω” έλαβε το βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου μαγειρικής στην κατηγορία «Best Easy Recipes Cookbook» στα Gourmand World Cookbook Awards.
Ακολουθεί ένα πλήρες μενού από τον Τάσο Αντωνίου
Ορεκτικό
Γεμιστά μανιτάρια με τυρί
Υλικά
- 4 μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 60 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το σκορδο για 1-2 λεπτά. προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, να μαλακώσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο κρεμώδες μείγμα. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο σχινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα τυριού-μανιταριού. Επικαλύπτουμε με τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα γεμιστά μανιτάρια ζεστά, πασπαλίζοντας με επιπλέον σχινόπρασο.
Σαλάτα
Σαλάτα με ρόδι και κατσικίσιο τυρί
Υλικά
Για τη βινεγκρέτ:
- 2 κ.σ. μουστάρδα με μέλι
- 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μηλόξιδο
- 1/2 πορτοκάλι χυμό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. πολύχρωμη σαλάτα
- 50 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 1/2 ρόδι τα σπόρια
- 50 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
Εκτέλεση
- Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ. Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ στα λαχανικά για τη σαλάτα.
- Αναμειγνύουμε απαλά με τα χέρια.
- Στήνουμε τη σαλάτα σε μια λευκή μεγάλη πιατέλα.
- Τρίβουμε από πάνω κατσικίσιο τυρί, ρίχνουμε τους σπόρους ροδιού και γαρνίρουμε με καρύδια.
- H σαλάτα είναι έτοιμη να τη σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι μας!
Κυρίως Πιάτο
Χοιρινό κότσι με τραγανή κρούστα και ζουμερό κρέας
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κότσι
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
- 2 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα
- 1 φιάλη μπύρα τύπου weiss
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες.
- Ξεφλουδίζουμε τα σκόρδα.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
- Τοποθετούμε το χοιρινό κότσι πάνω από τα κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε το δεντρολίβανο πάνω στο κρέας.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το αλείφουμε καλά στο κότσι. Κατόπιν περιχύνουμε μισό φλιτζάνι μπύρα στο κρέας. Ψήνουμε στους 220°C για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες και τα μήλα. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι μπύρα.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ψήνουμε για μία ώρα .Μετά από μια ώρα, προσθέτουμε επιπλέον μπύρα και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά που περιέχει το ταψί.
- Ψήνουμε για άλλη μια ώρα στους 160°C.Τα τελευταία 30 λεπτά του μαγειρέματος, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 ° C.
- Βγάζουμε το κότσι από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες.
Εναλλακτικό Κυρίως Πιάτο
Χοιρινό με τραγανή κρούστα και γέμιση από μπέικον, λιωμένο τυρί και σπανάκι
Υλικά
- 700 γρ. χοιρινό μπούτι για ρολό
- 6 φέτες μπέικον
- 200 γρ. σπανάκι
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη και ολόκληρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/4 φλιτζ. μπύρα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σπάγκος
Εκτέλεση
- Για το ρολό, θα χρειαστούμε χοιρινό μπούτι. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας «ανοίξει» το χοιρινό έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να το τυλίξουμε σε ρολό. Το ακουμπάμε σε λαδόκολλα και το γεμίζουμε με φέτες μπέικον. Καλύπτουμε με φρέσκο σπανάκι.
- Τοποθετούμε στην κάτω πλευρά του κρέατος (εκεί που θα ξεκινήσουμε να τυλίγουμε) δυο μπαστουνάκια γραβιέρας. Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Ξεκινάμε να τυλίγουμε το κρέας σε σχετικά σφιχτό ρολό. Κλείνουμε προσωρινά τις δυο ενώσεις με ένα καλαμάκι. Τυλίγουμε με σπάγκο το χοιρινό κατά μήκος του κρέατος, έτσι ώστε να συγκρατήσουμε τη γέμιση στο ψήσιμο. Αλατοπιπερώνουμε την εξωτερική πλευρά του ρολού.
- Ρολάρουμε το γεμιστό χοιρινό στη λαδόκολλα, να τραβήξει και το υπόλοιπο αλατοπίπερο. Κατόπιν, σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι. Θέλουμε να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί εξωτερικά από όλες τις πλευρές. Με αυτό το μυστικό θα ψηθεί ομοιόμορφα το χοιρινό στον φούρνο χωρίς να χάσει τα ζουμάκια του και να σκληρύνει. Όταν πάρει χρώμα από κάθε πλευρά, μεταφέρουμε το ρολό σε πυρίμαχο σκεύος.
- Σε μπολ αναμειγνύουμε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και μπύρα. Περιχύνουμε το ρολό με το μείγμα πορτοκαλιού.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το κρέας. Προσέχουμε να απλωθεί καλά και να πάει παντού.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου. Αφού ξεφουρνίσουμε το ρολό, το αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε σε φέτες.
Επιδόρπιο
Struffoli, ιταλικοί χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες
Υλικά
- 3 αυγά μεγάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζ. και 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα
- 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 φλ. μέλι
- 1/4 φλ. νερό
Εκτέλεση
- Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το βούτυρο και 1 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με τη μαρίζ και στη συνέχεια με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Κόβουμε με μαχαίρι τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ρολάρουμε κάθε κομμάτι να ανοίξει με πάχος περίπου όσο ο δείκτης του χεριού και μήκος περίπου 30 εκ. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια περίπου 3 εκ. μήκος. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια ζύμης με αλεύρι και αφαιρούμε την περίσσεια ποσότητα.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Τηγανίζουμε τα struffoli σε δόσεις, προσέχοντας να μη γεμίσουν το σκεύος. Όταν χρυσίσουν καλά, τους μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μέλι, το νερό και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη. Όταν ομογενοποιηθεί το σιρόπι, προσθέτουμε τα struffoli σε δόσεις και ανακατεύουμε να σιροπιαστούν καλά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1-2 ώρες. Πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα (προαιρετικά).
Τα struffoli τρώγονται με τα χέρια!