Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

0
lagana 180x180
Διαφήμιση

Ώρα να φτιάξουμε την καλύτερη Λαγάνα στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τον λόγο που τρώμε λαγάνα κατά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι ότι συμβολίζει την αποχή από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά την περίοδο της Σαρακοστής στην ορθόδοξη θρησκεία. Η λαγάνα, λοιπόν, παρασκευάζεται από απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο, και συνήθως σερβίρεται με ταχίνι ή χαλβά. Έτσι, η λαγάνα αποτελεί ένα σύμβολο αποχής και απλότητας κατά την Καθαρά Δευτέρα.

Ως ένα ψωμί που παράγεται από απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και ελαιόλαδο, η λαγάνα είναι ένα σχετικά υγιεινό φαγητό και αναγνωρίζεται ως μια καλή πηγή ενέργειας και διατροφικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η λαγάνα παρέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών και περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Οι φυτικές ίνες της λαγάνας βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στην υγεία του εντέρου, ενώ η πρωτεΐνη της λαγάνας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών και της οστικής μάζας.

Η λαγάνα είναι επίσης ένα καλό φαγητό για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης της πίτσας ή των τηγανητών φαγητών. Επιπλέον, η λαγάνα περιέχει επίσης έναν υψηλό αριθμό μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αναγνωριστεί για τα θετικά τους αποτελέσματα στην υγεία της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

 

Λαγάνα

H πιο εύκολη & γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!
ΠιάτοΟρεκτικά
ΚουζίναΕλληνική
Λέξη κλειδίΛαγάνα
Προετοιμασία2 ώρες
Εκτέλεση15 λεπτά
Συνολικός χρόνος2 ώρες 15 λεπτά
Μερίδες6
Θερμίδες220θερμίδες

Υλικά

  • 1 κύβος κύβος νωπή μαγιά των 25 γρ.
  • 1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό 40οC + 2 φλιτζ. επιπλέον
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κύβο μαγιάς και τον διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  • Κοσκινίζουμε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ή με το μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλυρωμένη επιφάνεια και με τον πλάθουμε τρεις πίτες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′-20′. Προσοχή μην τις παραψήσουμε γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα.

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο της συνταγής για λαγάνα με ταχίνι και τη ζάχαρη με μέλι.

Πηγή: mamapeinao.gr

Δείτε κι άλλες συνταγές από τον σεφ Τάσο Αντωνίου:

Διαφήμιση