Αρχική Επιστήμη Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει τους πάντες»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει τους πάντες»

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοντώσει την ανθρωπότητα.

0
Διαφήμιση

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πιο έξυπνη από εμάς, είναι πιθανό να αποτελέσει τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα. Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει τους πάντες» και πρέπει να ρυθμίζεται όπως τα πυρηνικά όπλα, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στους βουλευτές της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, οι «μηχανές» με υπεράνθρωπη νοημοσύνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα.

Προειδοποιώντας για μια «κυριολεκτική κούρσα εξοπλισμών» μεταξύ των κρατών και των εταιρειών τεχνολογίας, ο καθηγητής μηχανικής μάθησης Μάικλ Όσμπορν, ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια ρύθμιση ώστε οι εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να δημιουργούν ανεξέλεγκτα συστήματα που θα μπορούσαν να «εξαλείψουν την ανθρώπινη φυλή». Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης την απαγόρευση επικίνδυνων αλγορίθμων.

markus spiske iar afB0QQw unsplash

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη και για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Ωστόσο, στην πρώτη συνεδρίασή της, ο διδακτορικός φοιτητής Μάικλ Κοέν απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

«Νομίζω ότι το ζοφερό σενάριο είναι ρεαλιστικό, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να αφομοιώσει αυτό που κάνει τον άνθρωπο ξεχωριστό. Αν καταφέρουμε να ενσωματώσουμε αυτό το στοιχείο στην τεχνολογία, τότε φυσικά θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για εμάς», δήλωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωταθλητές τα καναρίνια της Θεσσαλονίκης σε παγκόσμιο διαγωνισμό
Επόμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Πάνω από 1 δις έσοδα θα φέρουν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ