Αρχική Μεταφορές Μετρό: Παραδίδονται σήμερα  οι τρεις νέοι σταθμοί-55΄ Πειραιάς-Αεροδρόμιο

Μετρό: Παραδίδονται σήμερα  οι τρεις νέοι σταθμοί-55΄ Πειραιάς-Αεροδρόμιο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μετρο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά
Διαφήμιση

Οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» εγκαινιάζονται σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 10.30 πμ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παραδίδονται στο κοινό στις 2 το μεσημέρι.

«Το έργο αυτό ενώνει το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε 55 λεπτά» δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής. 

Πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό «Αγία Μαρίνα – Πειραιάς» που περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο). Συνολικά η Γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.

Το έργο που αναμένεται να αποσυμφορήσει το  κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά και να  αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο μετακίνησης στην  πόλη.

Η λειτουργία των τριών νέων σταθμών προβλέπεται να αυξήσει την ημερήσια  επιβατική  κίνηση στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας ταυτόχρονα  κατά 23.000  ημερησίως τα κυκλοφορούντα  Ι.Χ. αλλά και κατά 120 τόνους ημερησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

πειραιας μετρο2

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, πρόκειται για μια επένδυση ύψους 730 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα) που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας.

Συγκοινωνιακός κόμβος – Δρομολόγια 

Ο σταθμός «Πειραιάς» θα αποτελεί πλέον ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, αφού εκεί συνενώνονται λειτουργικά δύο Γραμμές Μετρό ( 1 και 3), το Λιμάνι, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος και το Τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς

Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας:

α) Κατά  τις ώρες αιχμής (07.30 -11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα και 

β) Κατά τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9΄ από 10΄.

Γ)  Στο τμήμα Αεροδρόμιο – Δημοτικό θέατρο η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36΄

  • Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική ‘Αμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο. 
  • Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03.
  • Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας.
  • Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).

μετρο

Αναδιάρθρωση  λεωφορειακών γραμμών 

Για τη διασύνδεση των δήμων στις περιοχές που βρίσκονται οι νέοι σταθμοί του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο» και για τη δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων ο ΟΑΣΑ εκπόνησε  σχέδιο αναδιάρθρωσης του συγκοινωνιακού δικτύου ενισχύοντας   και τροποποιώντας τις  λεωφορειακές γραμμές. Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις:

  • Στην έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπονται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογούνται κατά την πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών.
  • Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση ανασχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πρόσθετες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα απαιτηθούν μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία της Γραμμής 3, κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης της διαμορφωθείσας κατάστασης στο συγκοινωνιακό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

 

Διαφήμιση