Αρχική Διάστημα Μαύρη τρύπα με δαχτυλίδια φωτός κατέγραψε η NASA

Μαύρη τρύπα με δαχτυλίδια φωτός κατέγραψε η NASA

0
nasa ring lights - μαύρη τρύπα
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός τεράστιου συνόλου φωτεινών δακτυλίων που περιβάλλουν μια μαύρη τρύπα δημοσίευσε η NASA.

Η εντυπωσιακή εικόνα καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Chandra X-Ray της NASA και το Παρατηρητήριο Neil Gehrels Swift. Στην εικόνα βλέπουμε γιγάντιους δακτυλίους γύρω από μια μαύρη τρύπα, η οποία δεν είναι ορατή από μόνη της, καθώς οι μαύρες τρύπες δεν περιέχουν φως και επομένως δεν μπορούν να απεικονιστούν.

Χάρη στην απεικόνιση ακτίνων Χ, η NASA λέει ότι οι φωτογραφίες των γιγάντιων δακτυλίων αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τη σκόνη που βρίσκεται στον Γαλαξία μας, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια αρχή με τις ακτίνες Χ που πραγματοποιούνται στα ιατρεία και στα αεροδρόμια.

Η μαύρη τρύπα αντλεί υλικό από ένα κοντινό άστρο

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι μέρος του δυαδικού συστήματος που ονομάζεται V404 Cygni που απέχει περίπου 7.800 έτη φωτός από τη Γη.

«Η μαύρη τρύπα αντλεί υλικό από ένα άστρο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με μάζα περίπου όση η μισή μάζα του Ήλιου, και σχηματίζεται ένας δίσκος από το υλικό αυτό γύρω από αυτήν. Αυτό το υλικό λάμπει σε απεικόνιση μέσω ακτίνων Χ, έτσι οι αστρονόμοι αναφέρονται σε αυτά τα συστήματα ως δυαδικά συστήματα ακτίνων Χ», αναφέρει η NASA.

Ο λόγος που οι δακτύλιοι είναι ορατοί, είναι επειδή υπάρχει ένα σχετικά ομοιόμορφο νέφος αερίου και σκόνης ανάμεσα στη μαύρη τρύπα και τα παρατηρητήρια που χρησιμοποιούνται για τη λήψη της εικόνας. Η μαύρη τρύπα είναι, αναλογικά πολύ μικρότερη από τους γύρω δακτυλίους. Όπως αναφέρθηκε, η μάζα αυτής της μαύρης τρύπας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και έχει μόνο τη μισή περίπου μάζα του Ήλιου της Γης.

Το Παρατηρητήριο Chandra

Το Παρατηρητήριο Chandra της NASA εκτοξεύτηκε στις 23 Ιουλίου 1999 και υπήρξε η ναυαρχίδα της διαστημικής υπηρεσίας για την αστρονομική παρατήρηση μέσω ακτίνων Χ. Είναι ουσιαστικά ένα τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύει τις εκπομπές ακτίνων Χ από πολύ θερμές περιοχές του σύμπαντος, όπως τα αστέρια που έχουν εκραγεί, τα σμήνη γαλαξιών και η ύλη που περιβάλλει τις μαύρες τρύπες.

chandra observatory
Το παρατηρητήριο Chandra, Εικόνα: NASA

«Το Chandra διαθέτει τέσσερις πολύ ευαίσθητους καθρέφτες που είναι ο ένας μέσα στον άλλο. Οι ακτίνες Χ χτυπούν το εσωτερικό τους, και εστιάζονται σε ηλεκτρονικούς ανιχνευτές στο άκρο του οπτικού μέρους μήκους 9,2 μέτρων. Ανάλογα με τον ανιχνευτή που χρησιμοποιείται, μπορούν να δημιουργηθούν και να αναλυθούν πολύ λεπτομερείς εικόνες ή φάσματα μιας συγκεκριμένης κοσμικής πηγής», εξηγεί η NASA.

Το Παρατηρητήριο Chandra βρίσκεται σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση περισσότερο από το ένα τρίτο της απόστασης Γης-Σελήνης. Η τρέχουσα θέση του μπορεί να υπολογιστεί μέσω του Εκπαιδευτικού Δορυφορικού Παρακολούθησης της NASA. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαφήμιση