Αρχική Διάστημα Ευθυγραμμίζονται πέντε πλανήτες μετά από 18 χρόνια

Ευθυγραμμίζονται πέντε πλανήτες μετά από 18 χρόνια

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε δύο ή τρεις πλανήτες κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πέντε από αυτούς μπορούν να παρατηρηθούν από τη Βρετανία σε αυτή τη συγκεκριμένη ευθυγράμμιση από τον Δεκέμβριο του 2004.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Heres what stargazers need to know Alignment of Planets
Διαφήμιση

Ξεκίνησε τα ξημερώματα η “παρέλαση πλανητών” η οποία θα συνεχιστεί όλον τον Ιούνιο. Πέντε πλανήτες  ευθυγραμμίζονται και θα προσφέρουν μοναδικό θέαμα σε όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ο Ερμής , η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος, θα ευθυγραμμιστούν μετά από 18 χρόνια και θα είναι ορατοί και με γυμνό μάτι από τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε δύο ή τρεις πλανήτες κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πέντε από αυτούς μπορούν να παρατηρηθούν από τη Βρετανία σε αυτή τη συγκεκριμένη ευθυγράμμιση από τον Δεκέμβριο του 2004.

Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και αρκετά κοντά στον ορίζοντα όταν η παράσταση θα ξεκινήσει αύριο (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής, αλλά θα είναι πιο εύκολο να τον εντοπίσετε όσο προχωράει ο μήνας.

Η Αφροδίτη θα αναδυθεί πάνω από τον ορίζοντα περίπου στις 04:00 BST και ο Άρης και ο Δίας περίπου στις 02:45 BST. Ο Κρόνος, ο οποίος αναδύεται πάνω από τον ορίζοντα περίπου στις 01:30 BST, θα είναι δύσκολο να φανεί στο λυκόφως, μαζί με τον Άρη, ενώ ο πιο δύσκολος θα είναι ο Ερμής, επειδή αναδύεται μόνο στις 04:30 BST και παραμένει κοντά στον ορίζοντα.

 Οδηγίες προς ερασιτέχνες αστρονόμους

Ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορεί να είναι αρκετά για να ξεπεράσετε το λυκόφως στην περίπτωση των πιο αμυδρών πλανητών, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να παρατηρήσετε ιδιαίτερα τον Ερμή με αυτόν τον τρόπο.

Βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα για να αποφύγετε να τον κοιτάξετε κατά λάθος απευθείας, κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τα μάτια σας“.

Οι πέντε κόσμοι θα λάμπουν στη σειρά επειδή όλοι ταξιδεύουν στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, γνωστό ως εκλειπτική. Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο κοντά όσο φαίνεται, επειδή κάθε πλανήτης απέχει εκατομμύρια χιλιόμετρα από τους άλλους.

Καθώς προχωρά ο Ιούνιος, ο Δίας θα διαχωριστεί από τον Άρη και ο Κρόνος θα κινηθεί ακόμη περισσότερο κατά μήκος του τόξου.

Μια από τις καλύτερες ημέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη

EARTH NASA
Εικόνα: NASA

Πώς θα επηρεάσει τη Γη η ευθυγράμμιση των πλανητών

Οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα δεν ευθυγραμμίζονται ποτέ σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, όπως δείχνουν στις ταινίες.

Αν κοιτάξετε μια δισδιάστατη απεικόνιση των πλανητών και των τροχιών τους σε ένα κομμάτι χαρτί, μπορεί να πιστέψετε ότι όλοι οι πλανήτες θα κάνουν τελικά κύκλο στην ίδια γραμμή.

Στην πραγματικότητα, οι πλανήτες δεν περιστρέφονται όλοι τέλεια στο ίδιο επίπεδο. Αντίθετα, ταλαντεύονται σε διαφορετικές τροχιές στον τρισδιάστατο χώρο. Για το λόγο αυτό, δεν θα είναι ποτέ τέλεια ευθυγραμμισμένες.

Η πλανητική ευθυγράμμιση εξαρτάται από την οπτική σας γωνία. Αν τρεις πλανήτες βρίσκονται στην ίδια περιοχή του ουρανού από την οπτική γωνία της Γης, δεν είναι απαραίτητα στην ίδια περιοχή του ουρανού από την οπτική γωνία του ήλιου.

Η ευθυγράμμιση είναι επομένως ένα τεχνούργημα μιας οπτικής γωνίας και όχι κάτι θεμελιώδες για τους ίδιους τους πλανήτες.

Ακόμη και αν οι πλανήτες ευθυγραμμίζονταν όλοι σε μια απόλυτα ευθεία γραμμή, αυτό θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στη Γη.

Full Wolf Moon6

Οι συγγραφείς μυθιστορημάτων και ψευδοεπιστημών αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι μια πλανητική ευθυγράμμιση θα σήμαινε ότι όλα τα βαρυτικά πεδία των πλανητών αθροίζονται και δημιουργούν κάτι τεράστιο που παρεμβαίνει στη ζωή στη Γη.

Στην πραγματικότητα, οι βαρυτικές έλξεις των πλανητών πάνω στη Γη είναι τόσο ασθενείς που δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση στη γήινη ζωή.

Υπάρχουν μόνο δύο αντικείμενα του ηλιακού συστήματος με αρκετή βαρύτητα για να επηρεάσουν σημαντικά τη Γη: το φεγγάρι και ο ήλιος.

Ο ήλιος και το φεγγάρι επηρεάζουν τη Γη

Η βαρύτητα του ήλιου είναι ισχυρή επειδή ο ήλιος έχει μεγάλη μάζα. Η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού στη Γη είναι ισχυρή επειδή το φεγγάρι βρίσκεται τόσο κοντά.
Η βαρύτητα του ήλιου προκαλεί την ετήσια τροχιά της Γης και επομένως, σε συνδυασμό με την κλίση της Γης, προκαλεί τις εποχές.

Πλανήτες

Η βαρύτητα της σελήνης είναι κυρίως υπεύθυνη για τις καθημερινές παλίρροιες των ωκεανών. Η κοντινή ευθυγράμμιση του ήλιου και της σελήνης επηρεάζει τη Γη, επειδή τα βαρυτικά τους πεδία είναι τόσο ισχυρά.

Αυτή η μερική ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη και οδηγεί σε ιδιαίτερα ισχυρές παλίρροιες που ονομάζονταιεαρινές παλίρροιες.

Η λέξηάνοιξηεδώ αναφέρεται στο γεγονός ότι το νερό φαίνεται να ανεβαίνει στην ακτή με τις πολύ ισχυρές παλίρροιες κάθε δύο εβδομάδες όχι ότι αυτές συμβαίνουν μόνο την άνοιξη.

ΠΗΓΕΣ : DailyMail, Dr Christopher S. Baird/West Texas A&M University

Διαφήμιση