Αρχική Ελλάδα Συνέδριο ΝΔ-Σκρέκας: Αναβαθμίζεται γεωενεργειακά η Ελλάδα

Συνέδριο ΝΔ-Σκρέκας: Αναβαθμίζεται γεωενεργειακά η Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σκρεκας 14ο συνεδριοΝΔ
Διαφήμιση

Στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στη «χρυσή ευκαιρία» που έχει τώρα η Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη . Τα έργα που θα αναβαθμίσουν τη χώρα γεωπολιτικά και γεωενεργειακά προχωρούν με υψηλές ταχύτητες σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

«Η ταχύτητα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2021 1.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2022 εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο πάνω από 2.000, περίπου 2.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημαίνει μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο Υπουργός.

«Βεβαίως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει χιλιάδες νεκρούς και πολλούς από αυτούς αμάχους έχει προκαλέσει και ανατροφοδοτήσει μία τεράστια ενεργειακή κρίση, η οποία είχε ξεκινήσει βεβαίως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ως απόρροια και απόνερα του κοροναϊού, της πανδημίας αλλά δυστυχώς αυτός ο πόλεμος τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο και έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό ως συνέπεια έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

αιολική ενέργεια

Για Αλέξη Τσίπρα

Για λαϊκισμό και παραπλάνηση κατηγόρησε ο υπουργός Ενέργειας τον Αλέξη Τσίπρα, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ξεκίνησε την ομιλία τους στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα για την χθεσινή του ανάρτηση για τα 600 ευρώ που αναδρομικά δίνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι κανένας αρχηγός της ΝΔ δεν θα σκεφτόταν να τουϊτάρει ένα μήνυμα τόσο παραπλανητικό, τόσο λαϊκίστικο, τόσο επικίνδυνο, να μειώσει την σοβαρότητά του και την αξιοπιστία του.

«Αυτή είναι η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι αυτή που δείχνει τις πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Μέτρα αντιμετώπισης μειωμένων ροών ρωσικού ΦΑ προς την Ελλάδα

Πιθανή βλέπει ο κ. Σκρέκας τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα ύστερα από τη διακοπή ΦΑ προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η χώρα δήλωσε ότι:

«Η τοποθέτηση μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδεχόμαστε πλοία με φυσικό αέριο υγροποιημένο από όλη τον κόσμο και έτσι θα απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η μετατροπή τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να καίνε και πετρέλαιο σε πετρελαϊκές, εφόσον χρειαστεί, θα βοηθήσει ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Και βεβαίως είναι και ο προγραμματισμός τον οποίον έχει κάνει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει λιγνίτης διαθέσιμος για να αξιοποιηθεί από τα λιγνιτικά εργοστάσια και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που θα μείνουμε από φυσικό αέριο».

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο συστήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μέσα από αυτό το ταμείο χρηματοδοτούμε και επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, δηλαδή για εφτά στα δέκα νοικοκυριά, επιδοτούμε έως και το 80% της αύξησης».

«Είναι αλήθεια όμως ότι αρκετοί συμπολίτες μας, όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείνανε εκτός από αυτή την περίμετρο των επιδοτήσεων και για αυτό ήρθαμε και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι επιστρέφουμε πίσω το 60% της αύξησης που πλήρωσαν τα νοικοκυριά μετά την επιδότηση και μετά την έκπτωση που είχε γίνει από τους παρόχους και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αυτούς που πραγματικά είδαν λογαριασμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούσαν να αντέξουν».

«Το ίδιο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ, γραφεία, επαγγελματικοί χώροι έχουν, βλέπουν τους λογαριασμούς από δω και πέρα μειωμένους γιατί ερχόμαστε και με επιδότηση μεγάλη απορροφούμε το 80 έως 85% της αύξησης. Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο».

Ο γεωενεργεικός ρόλος της Ελλάδας

Είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή για την Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, πράγμα που αναβαθμίζει σημαντικά το γεωπολιτικό και γεωενεργειακό ρόλο της χώρας.

Πριν δυο- τρεις μέρες επισκεφθήκαμε με τον πρωθυπουργό, παρουσία τριών ομολόγων του, από την Σερβία, από την Βουλγαρία και από την Βόρεια Μακεδονία, την Αλεξανδρούπολη, όπου εκεί εγκαινιάσαμε την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση και κατασκευή μιας πλωτής δεξαμενής υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο.

Και μια άλλη πλωτή δεξαμενή ετοιμάζεται στην Κόρινθο. Και με αυτό τον τρόπο τριπλασιάζουμε την δυνατότητα της χώρας να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο και να το προωθεί δια μέσου της Βουλγαρίας σε όλη την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να φτάσει μέχρι και την Ουκρανία.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νήσο Ρεβυθούσα (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Και βεβαίως ετοιμάζουμε και ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, με Βόρεια Μακεδονία και με Αίγυπτο, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα μας και να γίνουμε τελικά καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες.

Βεβαίως, όλα αυτά αναβαθμίζουν, όπως είπα, πολύ σημαντικά τον ρόλο της χώρας. Και εγκαθιστούν την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα στήριξης ενεργειακής ασφάλειας της γενικότερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ και Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή

Το τελευταίο Εξοικονομώ του οποίου η πλατφόρμα έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, είχαμε 85.000 αιτήσεις. Τις περισσότερες από άλλες κάθε φορά. Βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια. Για να υπάρξει ιεράρχηση των περισσότερων αιτήσεων, γιατί ο προϋπολογισμός που αρχικά έχουμε κατανείμει αρκεί για να καλύψουμε 45 με 50.000 δικαιούχους από τους 85.000. 

Τα κριτήρια αυτά ήταν κοινωνικά, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν περισσότερη μοριοδότηση κι έτσι πρώτες αυτές θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και με επιδότηση μέχρι 75%. 

Ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ονομάζεται «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή». 350 χιλιάδες οικογένειες, 350 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα παλιό κλιματιστικό, ένα ψυγείο, έναν καταψύκτη, με μία νέα συσκευή περισσότερο αποδοτική, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 30% από το λογαριασμό και βέβαια να έχουν και καλύτερη απόδοση. Αυτό επίσης με κοινωνικά κριτήρια, επιδότηση από 35% έως 50%.

 

 

 

Διαφήμιση