Αρχική Μεταφορές «Χάσαμε την επικοινωνία με το Prudent Warrior» – Πειρατεία Ιράν σε πλοία...

«Χάσαμε την επικοινωνία με το Prudent Warrior» – Πειρατεία Ιράν σε πλοία με ελληνική σημαία

Φόβοι για την ασφάλεια των πληρωμάτων των δύο πλοίων καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία. Εκφράζονται φόβοι για «αντίποινα» του Ιράν στην Ελλάδα έπειτα από την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου. Για καθαρή «πειρατεία» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
delta4 960x600
Διαφήμιση

Πράξη πειρατείας συνιστά η βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο από το Ιρανικό πολεμικό ναυτικό. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα.

Μάλιστα εκδόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τους Έλληνες να αποφύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

prudent-warrior
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εμπορικά πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Στο πλήρωμα του Prudent Warrior υπάρχουν επτά Έλληνες και στο πλήρωμα του Delta Poseidon υπάρχουν δύο Έλληνες ανάμεσα στο 25μελές πλήρωμα.

«Χάθηκε η επικοινωνία»

Εκπρόσωπος της Polembros Shipping στην Ελλάδα, του διαχειριστή του Prudent Warrior, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο και έμαθε από άλλα ελληνικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή ότι το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται τώρα σε αγκυροβόλιο περίπου 11 μίλια από τις ιρανικές ακτές.

Το πλοίο είχε φορτώσει στη Μπάσρα του Ιράκ και μεταφέρει φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Το Delta Poseidon είχε επίσης φορτώσει στο ίδιο ιρακινό λιμάνι.

Σύμφωνα με το Lloyds List Intelligence, ο προορισμός του ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Κόρινθο και το φορτίο ήταν για το διυλιστήριο Motor Oil που βρίσκεται εκεί.

Αντίποινα του Ιράν

Φόβοι εκφράζονται “για αντίποινα” του Ιράν στην Ελλάδα έπειτα από την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο που μετέφερε το πλοίο Pegas με ιρανική σημαία και με 19μελες ρωσικό πλήρωμα. Το πλοίο το σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, όπως μετέδωσε το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

ΠΗΓΕΣ: lloydslist.maritimeintelligence.informa.com, Liberal.gr

Διαφήμιση