Αρχική Ειδήσεις Ουκρανική κρίση: Απόρρητα έγγραφα του ’90 «δικαιώνουν» το ρωσικό βέτο για ΝΑΤΟ

Ουκρανική κρίση: Απόρρητα έγγραφα του ’90 «δικαιώνουν» το ρωσικό βέτο για ΝΑΤΟ

Σε απροσδόκητο σύμμαχο της ρωσικής ρητορικής, περί επεκτακτικών προθέσεων του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, μετατρέπονται η Βρετανική εφημερίδα Mirror και οι Γερμανικές Welt και Spiegel.

0
Kol Gorbatsof
Διαφήμιση

Για δεκαετίες, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολικά παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Δύσης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μόλις εσχάτως, όμως,  έρχεται να δικαιωθεί και μάλιστα από «διαρροή» των επτασφράγιστων Βρετανικών Εθνικών Αρχείων του 1991 που δημοσιοποίησε η Βρετανική εφημερίδα Mirror και επανατροφοδοτούν οι Γερμανικές Welt και Spiegel.

Το έγγραφο από τα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία, που μόλις εμφανίστηκε, επιβεβαιώνει τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η Δύση παραβίασε τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 1990 με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο καγκελάριος Helmut Kohl και ο υπουργός Εξωτερικών Hans-Dietrich Genscher διαπραγματεύτηκαν τους όρους της γερμανικής ενοποίησης και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Το έγγραφο, το οποίο παλαιότερα χαρακτηριζόταν απόρρητο και όπως αναφέρεται το βρήκε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Joshua Shifrinson, αφορά στη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Βόννη στις 6 Μαρτίου 1991.

Το θέμα ήταν η ασφάλεια της Πολωνίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

EU Gipfel in Maastricht

Ο καγκελάριος Helmut Kohl και ο υπουργός Εξωτερικών Hans-Dietrich Genscher (αριστερά) που διαπραγματεύτηκαν τους όρους της γερμανικής ενοποίησης και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά (Quelle: pa/dpa/Michael Jung)

Οι εγγυήσεις της Δύσης στη Ρωσική ηγεσία

Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων ο τότε εκπρόσωπος της Βόννης, Jürgen Chrobog, δήλωνε: «Κάναμε σαφές στις διαπραγματεύσεις δύο και τέσσερα ότι δεν θα επεκτείνουμε το ΝΑΤΟ πέρα ​​από τον Έλβα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τη Πολωνίας και άλλων για ένταξή τους στη Συμμαχία».

secret

Πέραν της γερμανικής πλευράς, αντίθετοι στην προοπτική ένταξης των Ανατολικοευρωπαίων στο ΝΑΤΟ είχαν εμφανστεί οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Raymond Seitz είχε επίσης δηλώσει με τη σειρά του,  «Έχουμε καταστήσει σαφές στη Σοβιετική Ένωση ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη».

Όπως σχολιάζει ως επίλογο η εφημερίδα Welt «Δύο χρόνια αργότερα, οι Αμερικανοί διόρθωσαν την Πολιτική τους».

Διαφήμιση