Αρχική COVID-19 Moderna: «Ξεμπερδεύουμε» το 2022 από την πανδημία, ΟΧΙ όμως από τα εμβόλια

Moderna: «Ξεμπερδεύουμε» το 2022 από την πανδημία, ΟΧΙ όμως από τα εμβόλια

Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει τελειώσει η πανδημία, όμως εκτιμά πως δεν θα αποφύγουμε τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19… σε ετήσια βάση.

0
Covid ani kolleshi unsplash
Διαφήμιση

Την αυξημένη πιθανότητα «μετάλλαξης» της Covid-19 από πανδημική σε ενδημική νόσο ακόμα και μέσα στο 2022 υπογράμμισε η Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας απέναντι στον ιό.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειάζονται ετήσιες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, αρχής γενομένης από το φετινό φθινόπωρο, προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι από τον κορωνοϊό.

Έρχονται νέα ενισχυτικά εμβόλια

Όπως η εταιρεία αποκάλυψε στην εφημερίδα «Financial Times», ήδη βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός νέου ενισχυτικού εμβολίου που θα συνδυάζει το υπάρχον εμβόλιο της Spikevax κατά του κορωνοϊού και ένα ενισχυτικό εμβόλιο ειδικά κατά της παραλλαγής Όμικρον, θεωρώντας ότι το νέο συνδυαστικό εμβόλιο θα παρέχει πιο διαρκή προστασία.

Επίσης, η Morderna προχωρά τις κλινικές δοκιμές ενός συνδυαστικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού και της γρίπης.

Spikevax

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στέφαν Μπάνσελ δήλωσε ότι η εταιρεία, χάρη στην mRNA τεχνολογία της, θα φέρει σταδιακά νέα φάρμακα στην αγορά, ενώ προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να κάνει ισχυρές πωλήσεις των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19, ακόμη κι αν η πανδημική κρίση στις ανεπτυγμένες χώρες υποχωρήσει.

Όπως είπε, πιθανότατα οι ενισχυτικές-αναμνηστικές δόσεις θα καθιερωθούν κάθε χρόνο για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών και τους ευπαθείς λόγω χρόνιων νοσημάτων.

To «τέλος» της πανδημίας

Εκτίμησε δε, ότι υπάρχει η πολύ αυξημένη πιθανότητα (κατά 80%) η Covid-19 να εξελιχθεί σε ενδημική νόσο από φέτος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των λοιμώξεων που έφερε η Όμικρον και παράλληλα της αύξησης των εμβολιασμών.

Η ενδημικότητα, κατά τον Μπάνσελ, θα επιτρέψει στην εταιρεία να χρεώνει υψηλότερη τιμή για το εμβόλιο της.

Όπως έκανε γνωστό, η Moderna  είχε το 2021 ετήσιες πωλήσεις 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Διαφήμιση