Αρχική Ειδήσεις Κομισιόν: «Πράσινο φως» 657 εκατ ευρώ για τον εμβληματικό EuroAsia Interconnector

Κομισιόν: «Πράσινο φως» 657 εκατ ευρώ για τον εμβληματικό EuroAsia Interconnector

0
διασύνδεση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της αίτησης που υποβλήθηκε από τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, για να λάβει επιχορήγηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Connecting Europe Facility.

Συγκεκριμένα, ο Φορέας Υλοποίησης είχε ζητήσει ποσό 687 εκατ. ευρώ για οικοδομικές εργασίες στο τμήμα Κύπρος – Κρήτη και η έγκριση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού και ανέρχεται σε περίπου 657 εκατ. ευρώ.

Euroasia Interconnector

Η χορηγία αυτή αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση του έργου. Και για να διασφαλιστεί, είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το σκέλος Κύπρου – Κρήτης, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 1,575 δισ. ευρώ.

Με την έγκριση για την παροχή χορηγίας ξεκινά μια σύντομη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Φορέα Υλοποίησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή της Σύμβασης Χορηγίας μεταξύ των δύο μερών το καλοκαίρι του 2022.

Σκρέκας: «Το 1ο βήμα για ένα εμβληματικό έργο»

Με αφορμή την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου EuroAsia Interconnector από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για μία ιστορικής σημασίας απόφαση.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με 657 εκατ. ευρώ έχει ιστορική σημασία. Αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης για αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με την Ευρώπη και θα την βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση.

Αποτελεί, επίσης, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας έργου, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Από τον Οκτώβριο του 2019 η Κυβέρνηση έχει στηρίξει με συνέπεια τη διαδικασία ωρίμανσης του έργου έναντι της Ε.Ε., υπογράφοντας τον Μάρτιο του 2021 στη Λευκωσία το τριμερές συμφωνητικό για την προώθηση της διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Τα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο από την επένδυση αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

  • Θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια εφοδιασμού, μετατρέποντας τις δύο χώρες σε ενεργειακούς κόμβους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Θα συμβάλλει, επίσης, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με την επίτευξη των στόχων μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Με το έργο αυτό εμπεδώνουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - Αίγυπτο
Ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περήφανοι και όσοι συνετέλεσαν στο όραμα του EuroAsia

Με μήνυμα του στα Social media δήλωσε την ικανοποίησή του για την έγκριση του έργου και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

«Περήφανος που το 2013 εντάξαμε για χρηματοδότηση το σπουδαίο έργο EuroAsia#Interconnector στα προγράμματα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος PCIs,ενώ το Μάιο 2014,με προσωπική μου εισήγηση, το έργο εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις της χώρας μας» δήλωσε ο κ.Μανιάτης. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Μπαξές» έκτακτων καιρικών φαινομένων το 3ήμερο
Επόμενο άρθροΒήμα βήμα η διάσωση της νεαρής ραμφοφάλαινας στον Άλιμο