Αρχική COVID-19 Παραλλαγή Όμικρον: Από που ξεκίνησε – Κρούσματα στην Ευρώπη

Παραλλαγή Όμικρον: Από που ξεκίνησε – Κρούσματα στην Ευρώπη

0
Κορονοϊός - άνθρωποι - μάσκες - δρόμος - Όμικρον - Long covid
Εικόνα: UNSPLASH/Matteo Jorjoson
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την παραλλαγή Όμικρον που ξεκίνησε από την Νότια Αφρική και έχει ήδη εισβάλει στην Ασία και την Ευρώπη. Το Βέλγιο είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε κρούσμα της νέα παραλλαγής, ενώ έχει ήδη φτάσει στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι.

Από την άλλη, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) την Παρασκευή. «Αναμένουμε το Όμικρον να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ», επεσήμαναν τα CDC στην ανακοίνωση τους.

Κανένα κρούσμα προς το παρόν στις ΗΠΑ

Παρόλα αυτά, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθριν Χόκαλ κήρυξε την Παρασκευή την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα του στελέχους Όμικρον.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει την δυνατότητα να ζητά να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται», τόνισε η Χόκαλ.

covid Berlin
Εικόνα: UNSPLASH/Serj Sakharovskiy

 

Από πού ξεκίνησε τελικά η νέα παραλλαγή;

Στη «γέννηση» και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Μποτσουάνα αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γεράσιμος Σιούτας.

Όπως εξήγησε, όλα ξεκίνησαν όταν στις 7 Νοεμβρίου έφτασαν στη χώρα τέσσερις Ασιάτες διπλωμάτες και λόγω της γρήγορης διαδικασίας ελέγχων, στις 11 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον.

Πέρα όμως από τα 4 αυτά κρούσματα, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα στην περιοχή, καθώς όπως εξήγησε «η Μποτσουάνα είναι σε έκταση σαν τη Γαλλία, με πληθυσμό 2,2 εκατ. Η έρημος είναι τεράστια και η χώρα αραιοκατοικημένη. Οπότε η μετάδοση δεν είναι εύκολη».

Ο πρόξενος επισήμανε ότι «οι διπλωμάτες ήταν εμβολιασμένοι πριν επισκεφθούν την Μποτσουάνα, είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία τους και ήδη έχουν φύγει από τη χώρα», κατέληξε ο πρόξενος.

Ύποπτο κρούσμα στη Γερμανία

Πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία η νέα παραλλαγή, όπως δήλωσε σήμερα ένας υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. «Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού, όπως πρόσθεσε ο υπουργός.

covid 19

Ολλανδία: 61 επιβάτες πτήσεων από τη Ν. Αφρική θετικοί – Εξετάζονται για την Όμικρον

Ανακοίνωση των ολλανδικών υγειονομικών αρχών κάνει λόγο για 61 ανθρώπους που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στη Covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Ένα ύποπτο κρούσμα από την Ναμίμπια στην Τσεχία

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. «Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Περιορισμοί πτήσεων στην ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Η σλοβακική προεδρία, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη Νότια Αφρική.

Στη σύσταση αυτή είχε προχωρήσει νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανήγγειλε μέσω ανάρτησης της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι».

Πριν την ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας, χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ είχαν κλείσει ήδη τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από το Σάββατο και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση