Αρχική Special Topics Επιστήμονες εντόπισαν το πιο απομακρυσμένο νερό στο Σύμπαν

Επιστήμονες εντόπισαν το πιο απομακρυσμένο νερό στο Σύμπαν

0
2galaxies
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις εσχατιές του Σύμπαντος, σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός από εμάς βρίσκονται δύο πανάρχαιοι γαλαξίες που βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλο ώστε οι επιστήμονες τους θεωρούν… γαλαξιακό ζευγάρι και τους έχουν δώσει την κοινή κωδική ονομασία SPT0311-58.

Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόι Urbana-Champaign χρησιμοποιώντας το τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής εντόπισαν στον μεγαλύτερο από τους δύο γαλαξίες του ζεύγους ίχνη νερού. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος που έχουμε εντοπίσει την παρουσία του πολύτιμου και απολύτως απαραίτητου για την ύπαρξη της ζωής (έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε) νερού. Ο γαλαξίας στον οποίο εντοπίστηκε το νερό σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 780 εκατ. ετών, όταν βρισκόταν δηλαδή ακόμη σε παιδική ηλικία.

Η ύπαρξη του νερού σε αυτόν τον γαλαξία σημαίνει ότι οι πιο σύνθετες χημικές και μοριακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο Σύμπαν αρκετά νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Η ύπαρξη του νερού σε εκείνο το χρονικό σημείο υποδεικνύει επίσης ότι τα πρώτα άστρα δημιουργήθηκαν έζησαν και εξαφανίστηκαν μέσα στα πρώτα 800 εκ. έτη της ύπαρξης του Σύμπαντος «σπέρνοντας» έτσι νέα χημικά στοιχεία και μόρια σε ένα περιβάλλον που αρχικά κυριαρχούνταν από ήλιο και υδρογόνο. Ο εμπλουτισμός αυτός οδήγησε στον εντυπωσιακό και πολύπλοκο Κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα με τους αμέτρητους και διαφόρων ειδών γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και όλα τα άλλα κοσμικά αντικείμενα.

Διοξείδιο του άνθρακα

Ο Sreevani Jarugula, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής ερευνητής, είπε ότι ανιχνεύτηκε επίσης διοξείδιο του άνθρακα στον τεράστιο γαλαξία. Η παρουσία οξυγόνου και άνθρακα, σημειώνει ο Jarugula είναι «κρίσιμα για τη ζωή». Ο γαλαξίας αποδεικνύει ότι η μοριακή ζωή ξεκίνησε όχι πολύ καιρό μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, τη γιγαντιαία έκρηξη που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οδήγησε στην ταχεία διαστολή του σύμπαντος που βλέπουμε σήμερα.

Διαβάστε επίσης:  Τουρκία: Το ποίημα Ερντογάν και το άδειασμα της αντιπολίτευσης

“Αυτός ο γαλαξίας έχει περισσότερο αέριο και σκόνη σε σύγκριση με άλλους γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, γεγονός που μας δίνει πολλές πιθανές ευκαιρίες να παρατηρήσουμε άφθονα μόρια και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα στοιχεία που δημιουργούσαν ζωή επηρέασαν την ανάπτυξη του πρώιμου σύμπαντος», είπε ο Jarugula σε μια δήλωση .

Η ανακάλυψη του νερού δείχνει επίσης ότι ο γαλαξίας είχε αστέρια που τελείωσαν τον κύκλο ζωής τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το υδρογόνο αναπτύχθηκε όταν συνέβη το Big Bang, αλλά το οξυγόνο προέρχεται από αστέρια που πεθαίνουν.

Η NASA είπε ότι τα περισσότερα αστέρια ζουν συνήθως για δισεκατομμύρια χρόνια , αλλά αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αστέρια στο SPT0311-58 πέρασαν τον κύκλο ζωής τους σε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο χρόνια. Ο Jarugula είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν πόσο μακριά μπορεί να υπάρχει νερό από τη Γη, αλλά διερωτάται πώς σχηματίστηκαν τα αστέρια και οι γαλαξίες τόσο νωρίς στο σύμπαν.

“Οι πρώτοι γαλαξίες σχηματίζουν αστέρια με ρυθμό χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτόν του Γαλαξία”, είπε ο Jarugula. “Η μελέτη της περιεκτικότητας σε αέριο και σκόνη αυτών των πρώιμων γαλαξιών μας ενημερώνει για τις ιδιότητές τους”.

Ecozen με πληροφορίες από USA Today, Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλιματικός νόμος: Τι αλλάζει στην αδειοδότηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίου