Αρχική Θεραπείες Βότανα για τον βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού

Βότανα για τον βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού

0
botanic
Διαφήμιση

Ο αέρας που αναπνέουμε είναι πνευματική οικολογία στην πράξη. Όταν εισπνέουμε την ανάσα της ζωής, μοιραζόμαστε αυτόν τον αέρα με όλες τις άλλες ανθρώπινες υπάρξεις ,με όλη τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας.

Μέσω της αναπνοής ,η ενότητά μας με τα δέντρα γίνεται ένα εμφανές γεγονός και η σύνδεσή μας με τους ωκεανούς μας επηρεάζει άμεσα. Μέσα από την κυκλοφορία των αερίων και της ενέργειας της ατμόσφαιρας, αποκαλύπτεται η πραγματικότητα του πλανητικού όλου, με τις συνέπειες που έχει για όλες τις ανθρώπινες ζωές.

Αυτό το όραμα αποτελεί τη βάση της ολιστικής θεραπείας, όσο και της οικολογίας – επιστήμης του όλου. Κάθε λεπτό εισπνέουμε και εκπνέουμε από δέκα με δεκαπέντε φορές, συνήθως ασυναίσθητα. Ο αέρας που διακινούμε κάθε μέρα θα έφτανε για να φουσκώσουμε αρκετές χιλιάδες μπαλόνια!!!

Η αναπνοή μεταφέρει ζωτική ενέργεια μέσα στον οργανισμό

Έτσι αν υπάρχουν αναπνευστικές διαταραχές που παρεμποδίζουν την ανταλλαγή αερίων, μπορεί να οδηγήσουν σε μία πτώση της ζωτικότητας του σώματος και να δημιουργηθούν μεταβολικά παθήσεις και εκφυλισμός των ιστών.

Όπως και με όλες τις παθήσεις, το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τις διαταραχές του αναπνευστικού είναι ο σωστός τρόπος ζωής. Η διατροφή, η σωματική άσκηση και η ποιότητα της ζωής επηρεάζουν δραστικά την υγεία των πνευμόνων.

Βότανα που βοηθούν στην αναπνευστική λειτουργία

Όλες οι πλευρές του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να ωφεληθούν από τα κατάλληλα βοτανικά ιάματα.

Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν τη δραστηριότητα των βλεννογόνων μεμβρανών και να εξασφαλίσουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων μέσα από αυτές.

Μπορούν να ενεργοποιήσουν τις εκκρίσεις των πνευμονικών ιστών, ώστε ο αέρας να υγραίνεται επαρκώς και να προστατεύονται οι βλεννογόνοι”

Τα πιο ισχυρά βότανα για τον βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού τα βότανα που δρουν απευθείας στο αναπνευστικό μας σύστημα τα κατατάσσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1) στα αποχρεμπτικά όπως

  • η ινούλα
  • η γλυκύρριζα
  • ο κισσός

2) στα μαλακτικά και αντιφλεγμονώδη και είναι βότανα τα οποία περιέχουν βλέννα όπως

  • η μολόχα και
  • η δεντρομολόχα(αλθαία)

και

3) στα βαλσαμικά και αντισηπτικά των πνευμόνων όπως

  • ο ευκάλυπτος,
  • η μέντα,
  • το θυμάρι,
  • η ρίγανη,

τα βότανα αυτά λαμβάνονται από το στόμα με διάφορες μορφές, ενώ, ο συνηθέστερος τρόπος είναι τα αφεψήματά τους και τα εγχύματά τους.

Τα βαλσαμικά βότανα έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν μέσω των πνευμόνων το αιθέριο έλαιο που περιέχουν και με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνεται η σπουδαία αντισηπτική τους δράση στις οδούς του αναπνευστικού ενώ κατά την αποβολή τους δια μέσου των ούρων η αντισηπτική τους ιδιότητα και δράση έχει αποτελέσματα και στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα αποχρεμπτικά βότανα έχουν την ιδιότητα να ρευστοποιούν τις βρογχικές εκκρίσεις και να συντελούν στην αποβολή τους.

Για τον βήχα που είναι ένα σύμπτωμα του κρυολογήματος και αποτέλεσμα τοπικού ερεθισμού του λαιμού.

Τα πιο αποτελεσματικά βότανα είναι τα αντιβηχικά και τα αποχρεμπτικά έτσι για τον ξηρό βήχα για τον ερεθισμό του βρογχικού και του στοματικού βλεννογόνου χρησιμοποιούμε

1ον) έγχυμα,

  • από δεντρομολόχα (αλθαία),
  •  από μολόχα
  •  από άνθη τίλιου και
  •  από γλυκύρριζα, α)

2ον) αφέψημα.

Ο ύσσωπος

Αν τώρα έχουμε φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα το πιο αποτελεσματικό βότανο είναι  ο ύσσωπος.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον ύσσωπο κατά των βρογχικών παθήσεων λόγω των ήπιων βρογχοδιασταλτικών αποχρεμπτικών και αντιβηχικών του ιδιοτήτων ενώ για τον βήχα με πολύ απόχρεμψη (παραγωγή πτυέλων).

Για επίμονο βήχα, για κοκκύτη, για βρογχίτιδα το πιο κατάλληλο και αποτελεσματικότερο βότανο είναι

  • το θυμάρι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε σε μορφή εγχύματος ή να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του άλλο ένα βότανα για τις παραπάνω καταστάσεις του αναπνευστικού είναι και
  •  η μολόχα χρησιμοποιούμε τα άνθη του φυτού για τις σπουδαίες αποχρεμπτικές τους ιδιότητες……όλα τα παραπάνω βότανα είναι βότανα που τα συναντάμε στην Ελληνική γη,

Είναι βότανα που τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς και οφείλουμε να τα προστατεύουμε… με θυμάρι και με ρίγανη – με τους δύο αυτούς θησαυρούς- είναι γεμάτα τα περισσότερα βουνά μας….μπορούμε να τα συλλέγουμε με σεβασμό –πάντα -χωρίς να τα καταστρέφουμε γιατί θα τα χρειαστούν και άλλοι μετά από εμάς…

Η φύση-φίλοι μου-απαιτεί τον σεβασμό μας γιατί είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας στην προσπάθεια επιβίωσής μας και δεν ξεχνώ να το υπενθυμίζω πάντα: πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε βότανο θυμόμαστε τις αλλεργίες μας…

Πηγή: botanologia, «Η νέα ολιστική βοτανοθεραπεία» του David Hoffmann

Διαφήμιση