Αρχική Ενέργεια Το 10% του πληθυσμού ευθύνεται για το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα

Το 10% του πληθυσμού ευθύνεται για το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα

0
Εκπομπές άνθρακα - ρύπανση - εκπομπών
Εικόνα: UNSPLASH/Marcin Jozwiak
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καθώς οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τους φτωχούς, θα πρέπει να πληρώσουν τους ανάλογους φόρους, λέει μια μελέτη του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Ανισότητας (WIL) που δημοσιεύθηκε ενόψει της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Με τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού του πλανήτη εξέπεμψε 110 τόνους CO2 ανά κεφαλή το 2019, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Παρισιού και ο συνδιευθυντής του WIL, Lucas Chancel.

Αυτό έκανε το μερίδιό τους εξαιρετικά δυσανάλογο, σε 17% του παγκόσμιου συνόλου.

Επιπλέον, ενώ το πλουσιότερο 10% ήταν υπεύθυνο για το ήμισυ όλων των εκπομπών, το φτωχότερο 50% αντιπροσώπευε μόλις ένα μερίδιο 12%, κατά μέσο όρο 1,6 τόνους άνθρακα κατά κεφαλήν.

«Οι κυβερνήσεις χρειάζονται νέες πηγές εσόδων για να επενδύσουν σε πράσινες υποδομές», είπε ο Chancel.

Έρχονται οικολογικοί φόροι για τους πλούσιους;

«Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω προοδευτικών και οικολογικών φόρων πλούτου. Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να είναι πιο βιώσιμα πολιτικά από τους φόρους άνθρακα στην κατανάλωση, οι οποίοι πλήττουν σκληρά τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος και δεν κάνουν μεγάλη δουλειά στη μείωση εκπομπών των πιο πλούσιων».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το βάρος των κλιματικών πολιτικών σε μια προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής «πλήττει δυσανάλογα τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως μέσω των φόρων άνθρακα και ενέργειας».

«Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πρακτικές πολιτικής που στοχεύουν σε πλουσιότερες ομάδες, μέσω φόρων για την ιδιοκτησία ρυπογόνων περιουσιακών στοιχείων», όπως οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι άνθρωποι που τείνουν να μολύνουν περισσότερο, αλλά και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα όταν λαμβάνεται υπόψη η εισαγωγή και η χρήση προϊόντων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2019 περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: ET India

Διαφήμιση