Αρχική Περιβάλλον Κορεάτικο κουνούπι εντοπίστηκε στην Ιταλία – Ανθεκτικό στο κρύο

Κορεάτικο κουνούπι εντοπίστηκε στην Ιταλία – Ανθεκτικό στο κρύο

0
κουνούπι
Εικόνα: Pexels/Pixabay
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εγγενές στην Κορέα είναι το κουνούπι που δε φοβάται το κρύο. Εντοπίζεται κυρίως  στη Βόρεια Ιταλία, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια στο Βένετο, στο Μπελούνο. Από το 2011 έως σήμερα φαίνεται να έχει εγκατασταθεί τέλεια και να έχει εξαπλωθεί και στη Λομβαρδία, όπου δεν αποκλείεται να έφτασε στις διεθνείς πτήσεις του αεροδρομίου Orio al Serio. Αυτό υποδεικνύεται από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Parasites & Vectors και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από την ομάδα της Sara Epis, του Τμήματος Βιοεπιστημών.

Δύο χαρακτηριστικά του είναι η συγγένεια του με το κουνούπι τίγρης και το γεγονός ότι προσαρμόζεται πολύ καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες (23-28°C) σε σύγκριση με άλλα είδη του Aedes, με αποτέλεσμα να επιβιώνει σε πολύ ορεινές περιοχές. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να του επιτρέψει να επεκταθεί γρήγορα και στην υπόλοιπη Ιταλία.

«Είναι ακόμα ένα είδος που δεν έχει μελετηθεί αρκετά και μέχρι σήμερα η ικανότητά του να μεταδίδει ασθένειες περιορίζεται σε μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο», δήλωσε η Epis στην ANSA. «Είναι μια πτυχή που μελετάται», πρόσθεσε η ερευνητής, ενώ η ομάδα της επικεντρώνεται σε εντομοκτόνα που είναι δραστικά ενάντια σε αυτό το κουνούπι. Το καλοκαίρι του 2020, στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης τοποθεσιών που κινδυνεύουν να εισαγάγουν νέα επεμβατικά κουνούπια μεταξύ των επαρχιών Μπέργκαμο και Μπρέσια, οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 6.000 προνύμφες και εκατοντάδες αυγά κουνουπιών από σώματα στάσιμου νερού.

Πολλά από αυτά τα κουνούπια έχουν αναγνωριστεί ότι ανήκουν στο είδος Aedes Koreicus, πιθανότατα προερχόμενα από τον πληθυσμό του ηφαιστειογενούς νησιού της Νότιας Κορέας της περιοχής Jeju.

Προσαρμόζεται πολύ καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με άλλα είδη

«Το κορεατικό κουνούπι είναι ενδημικό στην Ιαπωνία, τη Βόρεια Κίνα, τη Νότια Κορέα και τμήματα της Ρωσίας», σημειώνει η Epis. «Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2011 στην επαρχία Μπελούνο, σε υψόμετρα και κλιματολογικές συνθήκες ακατάλληλες για την επιβίωση των περισσότερων ειδών κουνουπιών. Έκτοτε, οι αναφορές στη Βόρεια Ιταλία έχουν αυξηθεί. Υπογραμμίζουμε ότι αυτό το κουνούπι, σε αντίθεση με τα γνωστά του «αδέρφια» του γένους Aedes, όπως το κουνούπι τίγρης, προσαρμόζεται πολύ καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο που έχει ήδη αποικίσει μια μεγάλη λοφώδη-ορεινή περιοχή του Βένετο και του Τρεντίνο».

Ο Paolo Gabrieli, από την ίδια ερευνητική ομάδα, προσθέτει ότι «προφανώς το κορεατικό κουνούπι εξαπλώνεται από την αρχική προσβεβλημένη περιοχή προς τη νότια και δυτική Ιταλία, πιθανώς σε σχέση με τις έντονες δραστηριότητες μεταφοράς αγαθών και τη διαθεσιμότητα κατάλληλων οικοτόπων σε άλλες περιοχές. Η παρουσία του στους πρόποδες της επαρχίας του Μπέργκαμο μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Orio al Serio μπορεί να ήταν μια πιθανή διαδρομή εισαγωγής. Εναλλακτικά, το Aedes Koreicus θα μπορούσε να έχει εισαχθεί στο Μπέργκαμο από άλλες μολυσμένες περιοχές της Ιταλίας ή της Ελβετίας. Προφανώς, περαιτέρω γενετικές μελέτες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευσή του».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι έρευνες σε κουνούπια, και ιδίως σε επεμβατικά ξένα είδη, πρέπει να ενταθούν, όχι μόνο σε σχέση με το γεγονός ότι είναι ενοχλητικά έντομα, αλλά κυρίως σε σχέση με την ικανότητά τους να μεταδίδουν παθογόνους ιούς για τον άνθρωπο και για τα ζώα.

Πηγή: italy24news.com

Διαφήμιση