Αρχική Ενέργεια Ένα «πράσινο» τροχόσπιτο τραβάει τα βλέμματα σε οδικό ταξίδι 3.000 χλμ

Ένα «πράσινο» τροχόσπιτο τραβάει τα βλέμματα σε οδικό ταξίδι 3.000 χλμ

0
Stella Vita - τροχόσπιτο
Εικόνα: Το Stella Vita, solarteameindhoven.nl
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια ομάδα φοιτητών από την Ολλανδία πρόκειται να ολοκληρώσει ένα οδικό ταξίδι 3.000 χλμ. στη Δυτική Ευρώπη με ένα ηλιακά τροφοδοτούμενο τροχόσπιτο που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι.

Το Stella Vita έχει σχεδιαστεί για δύο επιβάτες και διαθέτει κουζίνα, καθιστικό, κρεβάτι, ντους και τουαλέτα. Χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια, το όχημα μπορεί να διανύσει περίπου έως και 724 χλμ σε μια ηλιόλουστη μέρα, φτάνοντας στην τελική ταχύτητα των 120 χλμ/ώρα, καθώς και να τροφοδοτεί όλες τις εσωτερικές ανέσεις, μια τηλεόραση και ένα φορητό υπολογιστή.

Το όχημα διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ) στην οροφή που μπορούν να επεκταθούν σε ηλιακό κάλυμμα όταν είναι σταθμευμένο. Το τροχόσπιτο μπορεί επίσης να φορτιστεί μέσω ηλεκτρικών θυρών φόρτισης.

«Η τεχνολογία υπάρχει, απλώς πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε», δήλωσε ο 20χρονος Tijn ter Horst, ένας από τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν. «Εάν 22 μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα όχημα όπως αυτό σε ένα χρόνο, τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν και οι εταιρείες.»

Πρόκληση το ταξίδι για να επιδείξουν τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας

Το οδικό ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε στο Αϊντχόφεν στις 19 Σεπτεμβρίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην Ταρίφα, στη νοτιοδυτική Ισπανία, ήταν μέρος της  των μαθητών να επιδείξουν τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ηλιακό όχημα που κατασκευάζεται από το Πανεπιστήμιο, το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά στο Bridgestone World Solar Challenge, έναν διετή διαγωνισμό αυστραλιανού ηλιακού οχήματος, το 2013. «Φέτος δεν υπήρχε ανταγωνισμός, έτσι οι μαθητές έθεσαν τους στόχους και τις προκλήσεις τους», δήλωσε Ο Δρ. Carlo van der Weijer, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ομάδας.

Ενώ οι προηγούμενες ομάδες του Αϊντχόφεν κέρδισαν διαδοχικούς διαγωνισμούς με τα πενταθέσια σχέδιά τους, ο Van der Weijer πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη εμπορική όρεξη για το σπίτι. Οι λάτρεις των κατασκηνώσεων με οικολογικό προσανατολισμό ενδέχεται να δελεαστούν από ένα ηλεκτρικό τροχόσπιτο που δεν εξαρτάται από τα σημεία φόρτισης, τα οποία παραμένουν σπάνια σε πολλά μέρη, είπε.

Σύμφωνα με τους μαθητές, το Stella Vita έχει χτυπήσει στους ισπανικούς δρόμους, προσελκύοντας την προσοχή άλλων οδηγών και ο Van der Weijer είπε ότι το όχημα ήταν επίσης μια επιλογή σε λιγότερο εκτεθειμένες στον ήλιο τοποθεσίες.

«Σε μια συννεφιασμένη μέρα το όχημα μπορεί να παράγει ακόμα το 60-70% της ενέργειας», είπε. «Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει καθόλου ήλιος, έχετε ακόμα ένα αποδοτικό, κανονικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορείτε να φορτίσετε από μια θύρα φόρτισης».

Διαφήμιση