Αρχική Τεχνολογία Περσεφόνη: Το ρομπότ-ξεναγός στην 85η ΔΕΘ

Περσεφόνη: Το ρομπότ-ξεναγός στην 85η ΔΕΘ

0
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ-ΡΟΜΠΟΤ
Εικόνα: AP/GIANNIS PAPANIKOS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Περσεφόνη είναι ο πρώτος ξεναγός ρομπότ σε σπήλαιο στον κόσμο. Από τα μέσα Ιουλίου υποδέχεται τους επισκέπτες στο σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες, 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Όμως, όποιος επιθυμεί θα έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει και στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το ρομπότ ονομάστηκε έτσι επειδή, σύμφωνα με μια εκδοχή του αρχαίου ελληνικού μύθου, ο Πλούτωνας ή Άδης, όπως είναι αλλιώς γνωστός, απήγαγε την Περσεφόνη, με τη συγκατάθεση του πατέρα της, Δία, προκειμένου να την κάνει γυναίκα του.

Όπως αναφέρει ο επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου Νικόλαος Καρτάλης: «Αυτό το ρομπότ έχει κύρια χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να ξεναγεί (επισκέπτες) σε 33 γλώσσες και μπορεί να καθοδηγήσει ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Περνάει τα πρώτα 150 μέτρα (του σπηλαίου), οπότε (κάνει) τρεις στάσεις και για τα υπόλοιπα (μέτρα της περιήγησης στο σπήλαιο) οι επισκέπτες καθοδηγούνται από έναν κανονικό ξεναγό», σύμφωνα με το Euronews.

Τα ρομπότ διαφέρουν από τους ξεναγούς όπως μας λέει η Ευδοκία Καραφέρα, ξεναγός του σπηλαίου:«Το ρομπότ είναι ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή που υπάρχει με τον ξεναγό».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Μιχάλης Μεταξάς, ένας επισκέπτης: «Μπορείτε να δείτε την τεχνολογία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην υποκατάσταση του ανθρώπου εν μέρει. Φυσικά, δεν υπάρχει συναίσθημα».

Τόσο λογισμικό, όσο και η κατασκευή της «Περσεφόνης» έγινε από Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, κόστισε 118.000 ευρώ και έγινε μέσω της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg. Η ιδέα υπήρχε εδώ και χρόνια όταν ο κ. Νίκος Καρτάλης είδε στη ΔΕΘ μια ξενάγηση από ένα ρομπότ.

Η επιστροφή της ιδέας ως πράξη στην 85η ΔΕΘ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της Περσεφόνης, θα συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στο περίπτερο 7, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στον χώρο του ΙΤΕ θα σας υποδεχθεί η Περσεφόνη, το ανθρωπόμορφο ρομπότ-ξεναγός και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι αύριο, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Μετά από αυτό θα επιστρέψει στο σπίτι της, στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες.

Διαφήμιση