Αρχική Ανακύκλωση To Γκάζι μετατρέπεται σε πλατεία-πρότυπο στην ανακύκλωση

To Γκάζι μετατρέπεται σε πλατεία-πρότυπο στην ανακύκλωση

0
to zero waste future taxidevei sto gazi 1600x900
Εικόνα: coca-cola.gr
Διαφήμιση

Η πλατεία στο Γκάζι μετατρέπεται σε πλατεία-πρότυπο στο κομμάτι της ανακύκλωσης, καθώς έχει μπει σε προοπτική μηδενικών απορριμμάτων, στοχεύοντας σε μείωσή τους σε ποσοστό άνω του 85% εντός λίγου χρόνου.

Λένε πως πίσω από μία σπουδαία ενέργεια, βρίσκεται ένα μεγάλο όραμα. Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future είναι η απόδειξη. Με νέο σταθμό το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, διευρύνει το πεδίο δράσης του και μέσα από μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στην περιοχή.

Σε επιλεγμένα σημεία γύρω από την πλατεία στο Γκάζι έχουν τοποθετηθεί ήδη 18 ειδικοί κάδοι διαχωρισμού απορριμμάτων 4 ρευμάτων, καθώς επίσης και στην πλατεία Κουλούρη. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν επτά καφέ κάδοι από τον δήμο Αθηναίων που συμβάλουν στην συλλογή των οργανικών απορριμμάτων (τροφίμων) των 79 επιχειρήσεων καφεστίασης και όχι μόνο, που συμμετέχουν στις δράσεις του Zero Waste Future. Το πρόγραμμα Zero Waste Future που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Coca-Cola, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) στο Γκάζι έχει ήδη προσεγγίσει ένα σημαντικό αριθμό πολιτών όλων των ηλικιών, προκειμένου να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά, καθώς περίπου 180.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεχθεί και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν για να δώσουν ζωή σε νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα 110.000 πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενημερωθεί για θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Μάλιστα, αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες μέσα από τη συγκεκριμένη δράση.

Το Zero Waste Future Γκάζι σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην περιοχή και την εκπαίδευση των επαγγελματιών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων HoReCa σε θέματα πρόληψης, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Πλέον το πρόγραμμα έχει περάσει στη δεύτερη φάση υλοποίησής του η οποία θα διαρκέσει ως το τέλος Ιουλίου 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και στο 2022.

Ενημέρωση και κίνητρα για ανακύκλωση

Παράλληλα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθημερινά ένα κινητό «πράσινο» σημείο και η ομάδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισκέπτονται 15 γνωστές πλατείες της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια, που μπορούν να αξιοποιήσουν σε μια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος στο Γκάζι. Πάνω από 5.000 άτομα έχουν ενημερωθεί από το κινητό «πράσινο» σημείο στις γειτονιές της Αθήνας μέσα σε 20 μέρες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων: «Για εμάς στο δήμο Αθηναίων το 2021 είναι χρονιά ανακύκλωσης και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οφέλη είναι καίριας σημασίας». Επίσης, ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ενισχύσει σημαντικά και την προσπάθεια για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων από χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων της περιοχής.

Η προσδοκία μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι να δομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την ανακύκλωση, με απώτερο σκοπό να αυξήσουμε τα ποσοστά μας στην πόλη μας από περίπου στο 2,5% που ήταν το 2019, σε 5% το 2021 και 10% το 2022.

Η σημασία του Zero Waste Future

Η δράση Zero Waste Future ξεκίνησε πιλοτικά στη  Θεσσαλονίκη το 2018 και συνολικά έως σήμερα, περισσότεροι από 510 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεγεί καθώς και περισσότεροι από 480.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και τη 2η ζωή των πλαστικών απορριμμάτων.

«Ένας Κόσμος χωρίς Απορρίμματα»

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύα Χιώτη, Public Affairs Manager της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα: «Η Coca-Cola στην Ελλάδα πραγματοποιεί πρωτοβουλίες που θέτουν τη συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο επίκεντρο. Φέτος, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, το Γκάζι αποκτά προοπτική μηδενικών απορριμμάτων και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πως γίνεται πράξη το όραμά μας για “Έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα”. Στο πλαίσιο αυτού του οράματος, το διάστημα αυτό βρίσκεται στον αέρα η νέα μας καμπάνια επικοινωνίας “Κάθε άδειο μπουκάλι έχει αξία”, μέσα από την οποία θέλουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια της χώρας μας για αύξηση της ανακύκλωσης ως προς τις πλαστικές φιάλες ποτών μίας χρήσης σε ποσοστό 77% ως το 2025 και 90% ως το 2029».

Διαφήμιση