Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: “Ναι” στις μάσκες και για εμβολιασμένους λόγω ινδικής μετάλλαξης

ΠΟΥ: “Ναι” στις μάσκες και για εμβολιασμένους λόγω ινδικής μετάλλαξης

0
masks
Εικόνα: UNSPLASH/ Markus Winkler
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Ναι” στις μάσκες, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λόγω της ινδικής μετάλλαξης.
Καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο, ο ΠΟΥ συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας. Καθώς και και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής (ΕΚΠΑ) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Αιτία ο μη καθολικός εμβολιασμός

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, μετά την πρόοδο του εμβολιασμού και τη μείωση νέων κρουσμάτων, άρχισαν να αίρονται τα μέτρα. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα είναι στα 11.659 νέα κρούσματα την ημέρα. Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Ταχύτερη μετάδοση

Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου. Είναι πιθανόν να είναι το επικρατούν στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος. Εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα. Θα νοσηλευτούν και πιθανώς θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19. Ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος δέλτα. Έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση