Αρχική Περιβάλλον Koukos De Lab: Πρωτοποριακά και οικολογικά έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Koukos De Lab: Πρωτοποριακά και οικολογικά έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

0
koukoutsi eco 05
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αξιοποιώντας το κουκούτσι της ελιάς και δίνοντας ζωή σε ένα βιολογικό απόβλητο της ελαιουργικής διαδικασίας, το koukosdelab δημιούργησε ένα νέο πρωτοποριακό και οικολογικό υλικό, από το οποίο κατασκεύασε ένα παραδοσιακό νησιώτικο πάγκο (παγκάκι).

Processed with VSCO with m3 preset

Το νέο design project από την ακριτική Λέσβο φιγουράρει ανάμεσα στις 500 συμμετοχές από 50 διαφορετικές χώρες στην πρωτοβουλία «The Design in an Age of Crisis» της London Design Biennale και του οργανισμού Chatham House: Το «Koukoutsi Eco Material», που πραγματοποιείται φέτος μεταξύ 1ης -27ης Ιουνίου 2021.

LDB21 by Pentagram

Η δημιουργικότητα, η αγάπη για τον τόπο τους, την Λέσβο, και η επιθυμία τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, οδήγησε τον Χρήστο Βερβέρη, product designer, και την Ειρήνη Μουτσογιάννη, marketing consultant, να δημιουργήσουν ένα νέο οικολογικό υλικό χρησιμοποιώντας ως βασική πρώτη ύλη το κουκούτσι της ελιάς.

koukoutsi eco

Η ιδέα γεννήθηκε και ο Χρήστος με την Ειρήνη, δημιούργησαν έπιπλα από το κουκούτσι της ελιάς δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στο δέντρο που αποτελεί σύμβολο για την Ελλάδα μας.

Σε ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νησιού, το Μεγαλοχώρι, συγκέντρωσαν ότι απομένει από την τελική έκθλιψη του πυρήνα της ελιάς  και το μετέτρεψαν σε ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έπιπλα, πλακάκια, πάγκους, μεγάλες επιφάνειες και χρηστικά αντικείμενα.

koukoutsi eco

Δίνοντας αξία σε ένα βιολογικό απόβλητο της ελαιουργικής διαδικασίας, κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο ζωής του κουκουτσιού.

Με τον τρόπο αυτό, ανταποκρίθηκαν στην επείγουσα ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του design στο άμεσο μέλλον, ώστε να δημιουργεί περιβάλλοντα βιώσιμα και ανθεκτικά, ενόψει και των προβλημάτων που θα προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις αλλαγές στην βιοποικιλότητα.

koukoutsi eco

Η συνεργασία μεταξύ της London Design Biennale και του Chatham House καθοδηγείται από την αμοιβαία δέσμευση για την προώθηση του διεθνούς διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣολομός: Οφέλη για την υγεία και διατροφική αξία
Επόμενο άρθροΔιπλή βράβευση απέσπασε ο όμιλος “Ηρακλής”