Αρχική Ελλάδα Τινάχτηκαν στον αέρα οι κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου – “Θα συνεχίσουμε τον καβγά...

Τινάχτηκαν στον αέρα οι κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου – “Θα συνεχίσουμε τον καβγά ή τον διάλογο;”

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν.ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)
Εικόνα: (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε τον λόγο, αμέσως μετά από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, “δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις”.

Μάλιστα, προκλητικές χαρακτήρισε ο Τσαβούσογλου τις δηλώσεις του Δένδια σχετικά με το Αιγαίο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εξαπολύοντας παράλληλα μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας “ρωμιούς ορθοδόξους” την ελληνική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια που έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ μάλιστα αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και παράλληλα μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός έδειξε να ενοχλείται για το γεγονός ότι ο Δένδιας εξέφρασε δημόσια το σύνολο των πάγιων ελληνικών θέσεων ενώ μάλιστα δήλωσε ότι δεν μπορεί να τίθεται ενώπιον του τύπου όσα συζητούν κατ’ ιδίαν οι δύο πλευρές.

Τσαβούσογλου: “Θα συνεχίσουμε τον καβγά ή τον διάλογο”

Στη συνέχεια και ενώ η συζήτηση άρχισε να εξελίσσεται σε καβγά, ο Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ενώ παράλληλα, απευθυνόμενος στον Δένδια ανέφερε: “Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους”.

Δένδιας: “Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου”

Έπειτα, παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο Δένδιας, ανέφερε ότι “η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου“.

Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν”, πρόσθεσε με έμφαση.

Παράλληλα, ο Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τελικά, έπειτα από ένα συνεχές έντονο διάλογο απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.

 

Διαφήμιση