Αρχική Επιλεγμένα Αράχνη: Τεχνητή νοημοσύνη “ακούει” την μουσική που φτιάχνεται από τον ιστό της

Αράχνη: Τεχνητή νοημοσύνη “ακούει” την μουσική που φτιάχνεται από τον ιστό της

0
αράχνη
Διαφήμιση

Οι αράχνες, τα αρθρόποδα και σαρκοφάγα ζώα, δημιουργούν ιστούς για να παγιδεύουν τα θηράματά τους αλλά και για να μετακινούνται. Γνωρίζατε όμως, ότι ένας τρομακτικός, εκκωφαντικός και σχεδόν ανατριχιαστικός ήχος προκύπτει από τον ιστό της; Τεχνητή νοημοσύνη “ακούει” την “μουσική” που φτιάχνετε από τον ιστό αράχνης.

Από τον τρόπο που επικοινωνούν μέχρι και τον τρόπο που κατασκευάζουν, οι αράχνες μπορούν να προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών, λέει ο Markus Buehler, καθηγητής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τις μελετήσει.

“Οι αράχνες χρησιμοποιούν δονήσεις ως τρόπο επικοινωνίας με το περιβάλλον, με άλλες αράχνες”, είπε Buehler.

“Καταγράψαμε αυτές τις δονήσεις από αράχνες και χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουμε αυτά τα δονητικά μοτίβα και να τις συσχετίσουμε με ορισμένες ενέργειες, βασικά μαθαίνοντας τη γλώσσα της αράχνης“.

Τεχνητή νοημοσύνη καταγράφει ήχο από ιστό αράχνης

Συγκεκριμένα, ο Buehler και η ομάδα των ερευνητών του δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα από ιστούς αράχνης όταν τα αραχνοειδή έκαναν διαφορετικά πράγματα, όπως κατασκευή, επισκευή, κυνήγι και σίτιση.

Χαρακτηριστικά, χρησιμοποίησαν σαρωτή λέιζερ για να σκανάρουν σε τρεις διαστάσεις ιστούς της αράχνης Cyrtophora citricola, είδους που απαντά και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπολόγισαν τη συχνότητα ταλάντωσης κάθε ίνας και δημιούργησαν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στον χρήστη να “ακούσει” τις ίνες που εμφανίζονται στην οθόνη.

“Οι αράχνες είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζώο”, δήλωσε ο Buehler.

“Αυτό που βλέπουν ή αισθάνονται δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι ούτε μπορεί να τα ακούσει ανθρώπινο αυτί.”

Έπειτα, οι ερευνητές ηχογράφησαν τις δονήσεις που παράγουν οι αράχνες σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η ύφανση του ιστού, το κυνήγι και τα ερωτικά καλέσματα προς άλλες αράχνες

Στη συνέχεια, άκουγαν μοτίβα στα σήματα της αράχνης και αναδημιούργησαν τους ήχους χρησιμοποιώντας υπολογιστές και μαθηματικούς αλγόριθμους.

“Οι αράχνες είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζώο”, δήλωσε ο Buehler.

“Αυτό που βλέπουν ή αισθάνονται δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι ούτε μπορεί να τα ακούσει ανθρώπινο αυτί.”

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός Κρήτη: Περίπου 1.000 σπίτια ακατάλληλα - Καταφτάνει ο Μητσοτάκης

Ο Buehler ελπίζει ότι το έργο της ομάδας του θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να κατανοήσουν τη γλώσσα μιας αράχνης και να επικοινωνήσουν μαζί τους μια μέρα.

“Προσπαθούμε τώρα να παραγάγουμε συνθετικά σήματα ώστε να μπορέσουμε ουσιαστικά να μιλήσουμε στη γλώσσα της αράχνης”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Buehler.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝερό: Γιατί είναι το εμπόρευμα του μέλλοντος
Επόμενο άρθροΑνοίγουν οι σχολές οδηγών – Τα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της Covid

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here