Αρχική Διάστημα 12 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

12 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

0
Greg Rakozy Space, unsplash
Space, image by Greg Rakozy, unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να τιμήσει την έναρξη της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου καθώς ήταν η μέρα που ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο Διάστημα.

Ο πρώτος θρυλικός αστροναύτης

Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη σε πτήση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, το 1961. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 το τρίτο από τέσσερα παιδιά της οικογένειάς του.

Σε εφηβική ηλικία έγινε μάρτυρας μιας αναγκαστικής προσγείωσης ενός Ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου κοντά στο σπίτι του, γεγονός που τον επηρέασε και εντάχθηκε στη Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία όπου έμαθε να πετάει αεροπλάνα “Μιγκ”.

Η επιλογή του ως ο πρώτος κοσμοναύτης της ιστορίας έγινε μεταξύ 200 πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Ο Γκαγκάριν ήταν τότε 27 ετών.

Gagarin by Victoria Borodinova pixabay
Yuri Gagarin by Victoria Borodinova, pixabay

Η πρώτη πτήση επανδρωμένου διαστημόπλοιου

Στις 12 Απριλίου του 1961 στις 9:07 τοπική ώρα Μόσχας, το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1 εκτοξεύτηκε προς το διάστημα. Κανείς δεν γνώριζε πώς η έλλειψη βαρύτητας θα επηρέαζε τον πιλότο και εάν θα μπορούσε να επιζήσει σε τόσο πρωτόγνωρες συνθήκες. Είχε πιθανότητες επιβίωσης γύρω στο 5%.

Η πτήση του Βοστόκ 1 έκανε μία περιστροφή γύρω από τη Γη, διήρκησε 108 λεπτά και έφτασε σε μέγιστο ύψος 327 χιλιομέτρων.

Το διαστημόπλοιο είχε προμήθειες σε φαγητό και νερό για δέκα ημέρες σε περίπτωση που προέκυπτε τεχνικό πρόβλημα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο Γκαγκάριν επέστρεψε καταφέρνοντας να διατηρήσει τις αισθήσεις του αν και ένιωσε τη βαρύτητα έξι με οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη.

Η κληρονομιά του Γκαγκάριν

Με την επιστροφή του στη Γη ο Γκαγκάριν ήταν διεθνής ήρωας. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου τον περίμεναν και τον επευφημούσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμβολο πια για την ιστορία της ανθρωπότητας, ο Γκαγκάριν ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο κηρύσσοντας την αρχή της εποχής του ανθρώπου στο Διάστημα.

Σύντομα, το 1969 ο άνθρωπος κατέκτησε για πρώτη φορά το φεγγάρι όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ έκανε “ένα τεράστιο άλμα για χάρη ολόκληρης της ανθρωπότητας”.

Από τότε έχουμε κάνει πολλά και θαυμαστά άλματα στην περιπέτεια του Διαστήματος: προσελήνωση, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος με πρόσφατη την ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, προσπάθειες αποικισμού της Σελήνης και άλλων πλανητών.

Καθώς ατενίζουμε το Διάστημα, αντιμετωπίζουμε ως είδος μια νέα πρόκληση: πώς μπορούμε να επιβιώσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αφιλόξενα περιβάλλοντα χωρίς αέρα, νερό και έδαφος για να καλλιεργούμε.

Το σίγουρο είναι πως η περιπέτεια του Διαστήματος έχει ακόμη πολλά επεισόδια και έχει αρχίσει να γίνεται πράξη αυτό που έλεγε ο Ρώσος πρωτοπόρος του διαστήματος Κονσταντίν Τσιολκόφσκι: «Η Γη είναι η κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να ζει στην κούνια του για πάντα».

Διαφήμιση