Αρχική Ελλάδα Σε ένα μήνα νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

Σε ένα μήνα νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

0
Ελλάδα Τουρκία σημαίες - πακέτο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με την πρόθεση επανάληψης των διερευνητικών επαφών σε περίπου ένα μήνα – τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου- ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο προεδρικό Μέγαρο στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλλάδας) και διήρκεσαν τρεις και πλέον ώρες, μέχρι τις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Ελλάδας). Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι αρχικά ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα η οποία έδειξε να επιδιώκει την αναβάθμιση της συνάντησης με την παρουσία του εκπροσώπου του Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Στο μεταξύ η Ελλάδα υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποδεικνύοντας ότι υλοποιεί κανονικά και ανεπηρέαστη την αμυντική της πολιτική. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -που την αποκάλεσε ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις -και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί. Ενώ, συζήτησαν για τις “προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας” στην Α. Μεσόγειο και την κοινή τους θέση να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ανάρτηση του διπλωματικού ανταποκριτή Andrew Hopkins από τη σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στο λογαριασμό του στο Twitter:

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, “οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι συζητήσεις που δεν δεσμεύουν κάποιον, είναι άτυπες και ο στόχος είναι να διευρυνθούν σημεία σύγκλισης σε τυχόν διαπραγμάτευση για το θέμα που έχουμε θέσει που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου”, υπογραμμίζοντας ότι “Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική”.

Ενώ, όταν ερωτήθηκε για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο εκφράζει ικανοποίηση

Γερμανία, γερμανική σημαίαΑπό την πλευρά της η Γερμανία εξέφρασε την ικανοποίησή της, μέσω της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ:

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες».

Ενώ, υπενθύμισε ότι για αυτό τον σκοπό είχε βρεθεί και πάλι στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Διαφήμιση