Αρχική COVID-19 Ερυθρός Σταυρός: “Δεύτερη πανδημία τα fake news, για τα εμβόλια COVID-19”

Ερυθρός Σταυρός: “Δεύτερη πανδημία τα fake news, για τα εμβόλια COVID-19”

0
ρόκα ερυθρός σταυρός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε παγκόσμια συστράτευση καταπολέμησης των “ψεύτικων ειδήσεων” (fake news), σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, καλεί ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού δικτύου στον κόσμο του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Φρατζέσκο Ρόκα, πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είπε ότι η παραπληροφόρηση του εμβολίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια “δεύτερη πανδημία”.

Στα χαμηλά παγκοσμίως η αποδοχή του εμβολίου

Όπως ανέφερε μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε 67 χώρες διαπίστωσε ότι η αποδοχή ενός εμβολίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, μειώθηκε.

Σε ένα τέταρτο των χωρών, η αποδοχή ήταν κάτω του 50%. Με την Ιαπωνία να πέφτει από 70% σε 50% η αποδοχή. Και στη Γαλλία μειώθηκε από 51% σε 38%.

“Πιστεύουμε ότι οι μαζικές, οι συντονισμένες προσπάθειες για την εξάπλωση του εμβολίου COVID-19 με δίκαιο τρόπο, θα πρέπει να παραλληλιστούν με εξίσου μαζικές προσπάθειες για την προληπτική οικοδόμηση και διατήρηση της εμπιστοσύνης”, είπε.

Ο Φρατζέσκο Ρόκα τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης “δεν είναι καθόλου Δυτικό φαινόμενο”.

Επικαλούμενος έρευνα του Ερυθρού Σταυρού, τους τελευταίους μήνες σε οκτώ αφρικανικές χώρες – Κονγκό, Καμερούν, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, Σιέρα Λεόνε, Ρουάντα, Λεσόθο και Κένυα – είπε πως έδειξε σταθερή μείωση των αντιλήψεων για τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19.

“Σε αρκετές αφρικανικές χώρες, έχουμε δει έναν κοινό σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων γενικά, υπογράμμισε.
Με κοινή πεποίθηση ότι οι αλλοδαποί χρησιμοποιούν την Αφρική ως ιατρικό πεδίο δοκιμών”.

Η δίκαιη διανομή μεταξύ των χωρών

Ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης είπε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες τις εξελίξεις για τα εμβόλια. Και κατά πόσο “θα διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή εμβολίων μεταξύ και εντός χωρών”.

Χαρακτήρισε την πολιτικοποίηση των εμβολίων ως ” ένα τεράστιο λάθος”. Και υποστήριξε σθεναρά τη διεθνή πρωτοβουλία για τη διανομή εμβολίων COVID-19 σε χώρες παγκοσμίως γνωστές ως COVAX. Ως την “σωστότερη προσέγγιση τόσο για τις πλούσιες χώρες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο”.

Διαφήμιση