Αρχική COVID-19 Lockdown: Στο “τραπέζι” παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου-Πως θα κυκλοφορούμε τα Χριστούγεννα

Lockdown: Στο “τραπέζι” παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου-Πως θα κυκλοφορούμε τα Χριστούγεννα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου είναι στο “τραπέζι” των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου με τους ειδικούς. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.

Πριν από λίγο “μονόδρομο” χαρακτήρισε ένα είδος απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο ΣΚΑΪ. Όπως είπε πολύ δύσκολα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όσον αφορά στο άνοιγμα, όπως όλα δείχνουν πριν από τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα. Θα παραταθεί το lockdown, με εξαίρεση τα σχολεία.

Πρόθεση της κυβέρνησης είπε ο κ.Πέτσας είναι να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα. Κάτι όμως που θα “εξαρτηθεί από όλους μας. Και κατά πόσο τηρούμε τα μέτρα”.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα “διαφορετικών ταχυτήτων”.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις

Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις. Και αυτοί είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ισπανία κορονοϊός

Τα ημερήσια κρούσματα σταθεροποιήθηκαν στο όριο των 2.000. Χθες Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν 2.013 νέα περιστατικά. Η επιδημιολογική καμπύλη μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Σε 18 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, η επιδημία επιμένει ιδιαίτερα και δείχνει σημαντικές τάσεις ανόδου.

Στις 25.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Ο ημερήσιος μέσος όρος διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε 2.000 νέα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Αυτά τα δεδομένα φέρνουν στο “τραπέζι” την πρόταση για τμηματικό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ανά περιφέρεια ή νομό.

Στην Αττική ο μέσος όρος είναι κάτω από 400 κρούσματα και κάτω από 600 στην Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι τα 48 έτη.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται στη 17η θέση σε σχέση με τα ημερήσια κρούσματα και στην 14η με σχετικά τους θανάτους.

εμβόλιο Covid

Κρίσιμες ημερομηνίες

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

“Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισημαίνοντας παράλληλα πως “ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός“.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Για τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα και θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού.

Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Όπως, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
“Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα”, είπε.

Διαφήμιση