Αρχική COVID-19 Νέα πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Επόμενη “πανδημία” η κλιματική αλλαγή

Νέα πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Επόμενη “πανδημία” η κλιματική αλλαγή

0
bill gates gia klimatiki allagi
O Μπιλ Γκέιτς προβλέπει παγκόσμια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής - Φωτό: hellenicweather.com
Διαφήμιση

Με νέα δήλωση του, ο Μπιλ Γκέιτς προκαλεί ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα “χτυπά καμπανάκι” για την κλιματική αλλαγή. Και δεν είναι η πρώτη φορά που “προβλέπει” κάποια παγκόσμια παθογένεια, αφού το ίδιο είχε κάνει και με την τρέχουσα πανδημία, μιλώντας για το πόσο θα “γονάτιζε” τον πλανήτη ένα τέτοιο γεγονός, ήδη από το 2015.

Από την παρούσα κρίση του covid-19 θα πρέπει να μάθουμε πως να αντιμετωπίσουμε την επόμενη, αυτή της κλιματικής αλλαγής.

“Η λύση της δεν έχει εμβόλιο και θα διαρκέσει περισσότερο” υποστηρίζει και προκαλεί ανησυχία…

Η νέα του δήλωση ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από το Covid-19, αποτελεί ενδεχομένως μια ανατριχιαστική “προφητεία”, αν αναλογιστεί κανείς πως είχε προβλέψει την πανδημία.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιστά να ενεργήσει καθένας μας τώρα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και η συμβουλή του δεν είναι να καταναλώνουμε λιγότερα, αλλά με καθαρότερο τρόπο.

«Μακάρι να είχα κάνει περισσότερα για να επιστήσω την προσοχή στον κίνδυνο» είπε αναφερόμενος στις προβλέψεις μιας επικείμενης πανδημίας.

“Μαθαίνοντας από το παρελθόν”, ο συνιδρυτής της Microsoft θέλει να εστιάσει σήμερα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ως την επόμενη πρόκληση για την υγεία και την οικονομία που πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία: «Όσο τρομερή κι αν είναι αυτή η πανδημία, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι χειρότερη», αναφέρει στο blog του Gates Notes.

“Μέχρι το 2060, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι τόσο θανατηφόρα όσο το COVID-19 και έως το 2100 θα μπορούσε να είναι πέντε φορές πιο θανατηφόρα”

Ο Μπιλ Γκέιτς, μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα, ήταν μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της κρίσης Covid-19, αλλά και από τις πλέον αμφισβητούμενες. Εκτός από τις δωρεές του αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να βρεθεί το εμβόλιο , υπήρξε ένα ορατό πρόσωπο της αμερικανικής κοινωνίας που έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους του ιού ή την ανάγκη εγκλεισμού ως την καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της εξάπλωσης. Με αυτό το υπόβαθρο, ένας από τους πλουσιότερους άντρες στον κόσμο θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη επιρροής για να…. ενημερώσει την κοινωνία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

«Παρόλο που ο κόσμος εργάζεται για να σταματήσει τον νέο κορονοϊό και να αρχίσει να ανακάμπτει από αυτό, πρέπει επίσης να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή δημιουργώντας και αναπτύσσοντας καινοτομίες που μας επιτρέπουν να εξαλείψουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», εξηγεί στο blog του.

Ο συνιδρυτής της Microsoft διαβεβαιώνει στο Gates Notes ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους στα τέλη του αιώνα από το Covid-19. Ενώ ο κορ0νοϊός, υπολογίζει ο εκατομμυριούχος, έχει ποσοστό θνησιμότητας 14 ανά 100.000 άτομα, τα επόμενα 40 χρόνια, οι αυξήσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να προκαλέσουν ποσοστά θνησιμότητας παρόμοια με αυτά του Covid-19.

Επιπλέον, ο συνιδρυτής της Microsoft προβλέπει ότι εάν η αύξηση των εκπομπών παραμείνει υψηλή έως το τέλος του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ευθύνεται για 73 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα.

5 φορές πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό

klimatiki allagi
Εικόνα: stereanews.gr

“Με άλλα λόγια, έως το 2060, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι τόσο θανατηφόρα όσο ο Covid-19 και έως το 2100 θα μπορούσε να είναι πέντε φορές πιο θανατηφόρα”, λέει.

“Σε αντίθεση με το νέο κορονοϊό, για το οποίο νομίζω ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο το επόμενο έτος, δεν υπάρχει διετής λύση για την κλιματική αλλαγή. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί όλη η εκκαθάριση.”

Αντιμέτωπος με αυτό το καταστροφικό σενάριο, ο επιχειρηματίας, πέρα ​​από την έμφαση στις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θέλει να επικεντρωθεί στη σημασία του να επωφεληθεί από ό,τι έμαθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

anastasiia chepinska OBmBHmrc3pw unsplash
Πέρα από τους νεκρούς και τους ασθενείς, καταστήματα σε όλο τον κόσμο έκλεισαν. Πολλά οριστικά. Ολόκληρες περιοχές, οικογένειες μπορεί να μην ανακάμψουν ποτέ.

“Αν μάθουμε τα μαθήματα του COVID-19, μπορούμε να προσεγγίσουμε την κλιματική αλλαγή πιο ενημερωμένοι για τις συνέπειες της αδράνειας”, λέει. «Η τρέχουσα παγκόσμια κρίση μπορεί να επηρεάσει την απάντησή μας στην επόμενη», προσθέτει.

Έτσι, ο Μπιλ Γκέιτς παροτρύνει την κοινωνία και τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επειδή η λύση της δεν έχει εμβόλιο και θα διαρκέσει περισσότερο. Ο συνιδρυτής της Microsoft ομολογεί ότι, παρόλο που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ιού, επενδύει σε νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και δημιουργεί προγράμματα που βοηθούν αυτές τις καινοτομίες να φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Ορισμένες κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές δεσμεύουν χρηματοδότηση και πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα για να ενωθούμε. Και πρέπει να ενεργήσουμε με την ίδια αίσθηση επείγοντος που έχουμε για το Covid-19”, εξηγεί.

Η συμβουλή του Γκέιτς

Σε αυτό το άρθρο, ο επιχειρηματίας δίνει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για το πώς πρέπει να είναι η στρατηγική για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι οποίες συνοψίζονται παρακάτω.

Επιστημονική ηγεσία: Αφήστε την επιστήμη και την καινοτομία να ηγηθούν. “Θα χρειαστούμε τη βιολογία, τη χημεία, τη φυσική, την πολιτική επιστήμη, τα οικονομικά, τη μηχανική και άλλες επιστήμες”, λέει ο εκατομμυριούχος.

Καθαρή ενέργεια: Ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, όχι λιγότερο, αρκεί να είναι καθαρή. “Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: τρόποι χωρίς άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να φτιάχνουμε πράγματα, να καλλιεργούμε τρόφιμα, να διατηρούμε τα κτήρια μας δροσερά και ζεστά και να μετακινούμε ανθρώπους και αγαθά σε όλο τον κόσμο”, λέει.

Λάβετε υπόψη τις ανισότητες: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις λειτουργούν και για τις φτωχές χώρες. Έτσι, οι πηγές καθαρής ενέργειας πρέπει να είναι αρκετά φθηνές για να αγοράσουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Θνησιμότητα: πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος του κλίματος στα ποσοστά θνησιμότητας.

Πηγή: hellenicweather.com

Διαφήμιση