Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε “Blue Deal”: Μια γαλάζια συμφωνία για τις θαλάσσιες μορφές ΑΠΕ

“Blue Deal”: Μια γαλάζια συμφωνία για τις θαλάσσιες μορφές ΑΠΕ

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Δυναμικά στον χώρο των θαλάσσιων μορφών ΑΠΕ φιλοδοξεί να βάλει τη χώρα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό έργο BLUE DEAL.

Ουσιαστικά συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσία του στα Προγράμματα Μεσογειακού Χώρου Interreg MED και κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα του έργου PELAGOS, το οποίο συντόνιζε την προηγούμενη περίοδο.

Να ξεπεραστούν τα εμπόδια

ΑΠΕ

Με 13 εταίρους από 7 μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Μάλτα), το έργο Blue Deal  έχει, αρχικά, ως στόχο να μελετήσει τα τρέχοντα εμπόδια (τεχνικά, διαχειριστικά, οικονομικά, κ.λπ.) που περιορίζουν την αξιοποίηση των θαλάσσιων μορφών ΑΠΕ.

Στη συνέχεια, θα υποστηριχθούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, αλλά και οι εταιρείες που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της γαλάζιας ενέργειας, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα, πάντα σε συμμόρφωση με τους ρυθμιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Γαλάζια ενέργεια στα νησιά

WindFloat Prototype min

Στο πρόσφατο πρώτο διαδικτυακό Διακρατικό Εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν 37 εκπρόσωποι από πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, ΜΜΕ και εθνικές δημόσιες αρχές, προτάθηκε μια μεθοδολογία για την ενσωμάτωση της Γαλάζιας Ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό νησιωτικών / παράκτιων περιοχών, απευθυνόμενη προς τις δημόσιες αρχές σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών.

Από ελληνικής πλευράς, σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ΚΑΠΕ όσον αφορά στον προσδιορισμό του αιολικού δυναμικού σε παράκτιες περιοχές και κατ’ επέκταση στην εκτίμηση της αναμενόμενης ενεργειακής παραγωγής.

Στην Κρήτη

Στο επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν εργαστήρια σε Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, όπου οι 13 εταίροι του έργου θα συνεργαστούν για να προτείνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε περιοχή. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα ολοκληρωμένα μοντέλα ανάπτυξης έργων Γαλάζιας Ενέργειας που θα απευθύνονται τόσο σε δημόσιες αρχές όσο και στον ιδιωτικό τομέα που ενδιαφέρεται να επενδύσει στη σημαντική, αναδυόμενη αυτή τεχνολογική επιλογή. Στην Ελλάδα, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Κρήτη, που αποτελεί και την πιλοτική περιοχή του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here