Αρχική Υγεία - Διατροφή Πως μία καλή σχέση βοηθάει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Πως μία καλή σχέση βοηθάει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

0
Ζευγάρι, γυναίκα, άντρας
Διαφήμιση

Οι γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και αισθάνονται ευτυχισμένες με τους συντρόφους τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Οι γυναίκες που ήταν ικανοποιημένες στις σχέσεις τους είχαν χαμηλότερο ψυχολογικό στρες. Παράγοντας που σχετίζεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.
Κι αυτό είναι το κλειδί της υγείας γενικά. Και ειδικά για τους επιζώντες από καρκίνο του μαστού, λένε οι ερευνητές.
Η αυξημένη φλεγμονή μεγαλώνει και τον κίνδυνο για υποτροπή καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Η καλή σχέση στηρίζει την υγεία των γυναικών

Ζευγάρι, γυναίκα, άντρας

“Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που το ξεπέρασαν να αισθάνονται άνετα με τους συντρόφους τους, δήλωσε η Rosie Shrout, επικεφαλής της μελέτης και από το Ινστιτούτο Έρευνας Συμπεριφορικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Να νιώθουν φροντίδα και κατανόηση, με τους συντρόφους τους. Να αισθάνονται άνετα και να μοιράζονται τις δικές τους ανησυχίες.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η στενή σχέση μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό τους ως ζευγάρι. Αλλά και να στηρίξει την υγεία των γυναικών σε μια πολύ αγχωτική περίοδο με τον καρκίνο”.

Οι 139 γυναίκες της έρευνας με μέσο όρο ηλικίας τα 55 συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και παρείχαν δείγματα αίματος σε τρεις επισκέψεις.
Κατά την πρόσληψη εντός ενός έως τριών μηνών από τη διάγνωση του καρκίνου τους, κατά τη διάρκεια δύο επισκέψεων παρακολούθησης έξι και 18 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας με καρκίνο.

Η έρευνα αξιολόγησε την ικανοποίηση της σχέσης τους. Ζητώντας από τις γυναίκες να αναφέρουν το βαθμό ευτυχίας τους, το επίπεδο ζεστασιάς και άνεσης που ένιωθαν με τον σύντροφό τους.
Το άλλο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσει το επίπεδο του αντιληπτού ψυχολογικού στρες.

Ζευγάρι, γυναίκα, άντρας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα αίματος για επίπεδα τεσσάρων πρωτεϊνών που προάγουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Αυτό το είδος χρόνιας φλεγμονής συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αρθρίτιδα και νόσο του Alzheimer.

Τα ευρήματα έδειξαν μια σαφή τάση στις γυναίκες. Όσο πιο ικανοποιημένες ένιωθαν για τις ρομαντικές τους σχέσεις, τόσο ήταν χαμηλότερο το αντιληπτό άγχος και τόσο χαμηλότερα η φλεγμονή τους.

“Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι είναι καλύτερο να είσαι μόνος παρά σε μια προβληματική σχέση, δήλωσε η καθηγήτρια από το ίδιο πανεπιστήμιο Janice Kiecolt-Glaserο.
Ένας καλός γάμος προσφέρει καλή υποστήριξη. Αλλά το ευρύτερο μήνυμα για μία γυναίκα που έχει επιζήσει από τον καρκίνο του μαστού δεν είναι ο γάμος. Είναι να έχει υποστήριξη στην σχέση.
Οταν είμαστε αγχωμένοι τείνουμε να απομονώσουμε τον εαυτό μας. Αναζητώντας υποστήριξη όταν είμαστε αγχωμένοι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι”.

Διαφήμιση