Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας στη Σιβηρία έφερε βιβλικές συνέπειες!

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνας στη Σιβηρία έφερε βιβλικές συνέπειες!

0
Modis/NEO/Nasa αλλαγή θερμοκρασίας το Μάιο
Φωτογραφία όπως δημοσιεύθηκε στη guardian.com από Modis/NEO/Nasa που δείχνει με κόκκινο θερμότερα από το μέσο όρο σημεία το μήνα Μάιο και με μπλε τα πιο δροσερά.
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Εκτεταμένο κύμα καύσωνα στη Σιβηρία αποτελεί σήμα κινδύνου για τους επιστήμονες του περιβάλλοντος, την ίδια ώρα που οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες συνδέονται με ανεξέλεγκτες φωτιές, μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα και μια μάστιγα σκόρων που τρώνε δέντρα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η σιβηρική ζέστη συμβάλει στο να καταστεί το 2020 ως η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, παρά και μια προσωρινή μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ήταν οφειλόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.

Οι θερμοκρασία στους πόλους φαίνεται αυξανόμενη εξαιτίας των θερμών ρευμάτων που μεταφέρονται μέσω των ωκεανών με συνέπεια το περαιτέρω λιώσιμο των πάγων.

Βόρειος Πόλος “30 βαθμοί”!

Σιβηρία Έτσι λοιπόν, ρωσικές πόλεις στον αρκτικό κύκλο σημείωσαν ιστορικές για τα δεδομένα τους θερμοκρασίες, με τη Nizhnyaya Pesha να μετρά 30 βαθμούς Κελσίου στις 9 Ιουνίου και τη Κatanga, να έχει 25 βαθμούς Κελσίου την 22α Μάη αντί για 0 βαθμούς που έχει κατά μέσο όρο τέτοια εποχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ασυνήθιστες για την τοποθεσία και την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται και σε πολλά άλλα σημεία. “Αυτός ο χειμώνας ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Σιβηρία από τότε που τηρούνται αρχεία καταγραφής, εδώ και 130 χρόνια. Με τις μέσες τιμές να είναι έως και 6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις έως τότε εποχιακές.” ανέφερε και η Marina Makarova, η υπεύθυνη μετεωρολόγος της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Rosgidromet.

Η διαρροή πετρελαίου

Ρωσία: Διαρροή 20.000 τόνων καυσίμου σε ποταμό
Διαρροή με 20.000 τόνων καυσίμου

Την ίδια ώρα το λιώσιμο των πάγων φαίνεται να ήταν και η άλλη αιτία για την πετρελαιοκηλίδα εξαιτίας της οποίας ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καθώς σύμφωνα με τους χειριστές, τα στηρίγματα του βυτίου ξαφνικά βυθίστηκαν όταν έλιωσε ο πάγος, τα οποία συν τοις άλλοις ήταν και ανεπαρκώς συντηρημένα.

Τα καμμένα δάση

Σιβηρία

Ακόμα, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα των σιβηρικών δασών, ως μια ακόμα συνέπεια τόσο της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και των δυνατών ανέμων που τις έθεσαν εκτός ελέγχου.

Και τα βιβλικά σμήνη

ΣΚΟΡΟΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
Σκόρος μεταξιού

Τέλος, σμήνη σκόρου μεταξιού, των οποίων οι προνύμφες τρέφονται στα κωνοφόρα δάση, αναπτύχθηκαν εκθετικά εξαιτίας των υψηλότερων του φυσιολογικού θερμοκρασιών. “Σε όλη μου τη καριέρα ποτέ δεν είδα τόσο μεγάλους σκόρους αλλά ούτε και τόσο γρήγορα αναπτυσσόμενους” δήλωσε ο Vladimir Soldatov, ειδικός του σκόρου.

Πηγή πληροφοριών guardian.com

Διαφήμιση