Αρχική Ενέργεια Το Χαλάνδρι αναβαθμίζει ενεργειακά τα σχολεία του

Το Χαλάνδρι αναβαθμίζει ενεργειακά τα σχολεία του

0
12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Διαφήμιση

Την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων δρομολογεί ο Δήμος Χαλανδρίου, μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο “Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Χαλανδρίου” εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική 2014-2020“.

Τα σχολεία

Το Χαλάνδρι αναβαθμίζει ενεργειακά τα σχολεία του

Τα εννέα σχολεία βρίσκονται σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου:

  • 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο (Διονύσου & Καλλισπέρη)
  • 4ο Νηπιαγωγείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο – 5ο Λύκειο (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους)
  • 5ο Νηπιαγωγείο – 5ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίας & Αργυροκάστρου)
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο – 15ο Νηπιαγωγείο (Ιωαννίνων & Ταϋγέτου)

Οι παρεμβάσεις

ΚΑΥΚΑΣ
Συνολικά θα γίνουν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

  • Μονώσεις περίπου 4.733 τ.μ.,
  • Τοποθέτηση κουφωμάτων περίπου 2.200 τ.μ. και
  • 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

Ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500.000 θα δοθούν από πόρους του δήμου. H υλοποίηση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως ορίζεται στην πράξη ένταξης.

Σχέδιο για την Αειφορία

Το Χαλάνδρι αναβαθμίζει ενεργειακά τα σχολεία του

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου, ολοκλήρωσε από το 2019 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει μία σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, προτείνοντας ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα δημοτικών κτίρια έως το 2022.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

Για ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο

ΣΧΟΛΕΙΑ

“Με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης 9 σχολείων του Δήμου μας, τα οποία λόγω της παλαιότητάς τους έχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας με σοβαρές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, από άποψη συνθηκών, για μαθητές και εκπαιδευτικούς,” δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

“Το έργο σε συνδυασμό με τη μεγάλη εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη για παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα των σχολείων του Χαλανδρίου. Θέλουμε σχολεία λειτουργικά, σύγχρονα και πάνω απ’ όλα φιλικά για τη μαθητική κοινότητα και το περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρούμε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και ίδιους πόρους του Δήμου, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here