Αρχική Διάστημα Ανακάλυψη νέων εξωπλανητών στα μόλις 11 έτη φωτός -Φιλοξενούν ζωή;

Ανακάλυψη νέων εξωπλανητών στα μόλις 11 έτη φωτός -Φιλοξενούν ζωή;

0
Υπερ γαια στο Barnard's Star
Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστεριού Barnard. Image credit: Sci-News.com.
Διαφήμιση

Υποψήφιο για μελέτη, το ηλιακό σύστημα που ανιχνεύθηκε σε απόσταση περίπου 11 ετών φωτός από τη Γη, καθώς διαθέτει τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις εξωπλανήτες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Science” και σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) στη Χιλή.

Οι εξωπλανήτες του συστήματος, οι οποίοι κινούνται γύρω από ένα ήσυχο και πολύ πιο αχνό από τον Ήλιο άστρο, τον ερυθρό νάνο GJ 887, ανήκουν στην κατηγορία της υπερ-Γαίας, καθώς έχουν κάποιες ομοιότητες με τη Γη, αλλά μεγαλύτερο μέγεθος.

Οι εξωπλανήτες βρίσκονται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη του εν λόγω άστρου, ενός από τα κοντινότερα στον Ήλιο και είναι πολύ πιθανό να είναι βραχώδεις.

Πρόκειται για ένα από τα κοντινότερα συστήματα πολλών πλανητών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η εγγύτητα των εξωπλανητών του τους καθιστά κατ’ εξοχήν υποψήφιους στόχους για μελέτη από το μελλοντικό μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το “διάδοχο” του Hubble.

GJ 887 Ανακάλυψη νέων εξωπλανητών στα μόλις 11 έτη φωτός -Φιλοξενούν ζωή;
Απεικόνιση ηλιακού συστήματος. Φωτό από flash.gr

Οι δύο επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες Gliese 887b και Gliese 887c είναι πολύ γρήγοροι -περισσότερο και από τον Ερμή- καθώς ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το μητρικό τους άστρο κάθε 9,3 και 21,8 μέρες αντίστοιχα, με αυτή να είναι η διάρκεια του έτους τους. Ενώ, υπάρχουν ενδείξεις και για ένα τρίτο εξωπλανήτη με διάρκεια έτους περίπου 50 γήινων ημερών.

Διαβάστε επίσης:  Το James Webb εντόπισε το πιο μακρινό άστρο στο σύμπαν

Από …ζωή;

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι δύο επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες φαίνονται υπερβολικά καυτοί για να διαθέτουν υγρό νερό στην επιφάνεια τους, χωρίς πάντως αυτό να αποκλείεται. Όμως ο τρίτος μη επιβεβαιωμένος, που είναι πιο μακρινός, πιθανώς βρίσκεται μέσα στη φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, το οποίο έχει τη μισή περίπου μάζα του δικού μας Ήλιου και είναι λιγότερο δραστήριο από άλλους ερυθρούς νάνους, και κατ’επέκταση μάλλον δεν βομβαρδίζει τους πλανήτες του με ισχυρή ακτινοβολία. Η θερμοκρασία του Gliese 887c εκτιμάται σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου.  Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμη αν οι δύο εξωπλανήτες διαθέτουν ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, αν οι μελλοντικές παρατηρήσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και τρίτου εξωπλανήτη, τότε το σύστημα του GJ 887 αναμένεται να γίνει στο μέλλον ένα από τα πιο μελετημένα στη “γειτονιά” μας. Η εγγύτητα του καθιστά πιθανή ακόμη και τη μελέτη της πιθανής ατμόσφαιρας των πλανητών του.

Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη

Το 2016 ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο οποίος έχει περίπου τη μάζα της Γης και κινείται πέριξ του κοντινότερου στον πλανήτη μας άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου. Το 2018 ανακαλύφθηκε μια υπερ-Γη γύρω από το δεύτερο κοντινότερο στη Γη αστέρι, το άστρο Μπάρναρντ.

Τέλος, το 2019 βρέθηκε ένα σύστημα τριών πλανητών γύρω από τον ερυθρό νάνο GJ 1061, ο οποίος βρίσκεται λίγο μακρύτερα από τον GJ 887.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Ο κορονοϊός προκαλεί εγκεφαλικό και ψύχωση;
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό πλάνο NGA της WIND

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ