Αρχική COVID-19 Τη μάχη με τη ζωή έχασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Τη μάχη με τη ζωή έχασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

0
Δημήτρης Κρεμαστινός
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Tη μάχη με τη ζωή έχασε ο καθηγητής ιατρικής, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου. Ο πρώην υπουργός είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός το πρωί της 26ης Μαρτίου με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί, με τον ιό να του προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια.

Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας:

Η ζωή του Δημήτρη Κρεμαστινού

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποτέλεσε την «καρδιά» του εθνικού συστήματος υγείας την περίοδο 1993-1996, πρωτοπόρος στην ειδικότητά του για τα εγχώρια ιατρικά δεδομένα, και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πλήθους ηγετών και προσωπικοτήτων ανά τον πλανήτη.

Είχε διανύσει μια μεγάλη επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία με αφετηρία την ακριτική Σύμη, όπου γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1942, μέχρι να μπει στον στίβο της πολιτικής, όπου υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της. 

Όσον αφορά την πορεία του στην ιατρική, ο Δημήτρης Κρεμαστινός διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

H ανακοίνωση του ΠΙΣ

«Τη θλίψη του για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου και κορυφαίου επιστήμονα καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Η ιατρική κοινότητα αποχαιρετά τον άνθρωπο που χάραξε ανεξίτηλα ίχνη ήθους και επιστημοσύνης, ενώ σφράγισε με το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έδινε στηρίγματα και έδειχνε μονοπάτια στη νέα γενιά επιστημόνων ώστε οι νέοι γιατροί στη χώρα μας να μπορούν να διαπρέψουν. Η σπουδαία διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού χαρακτηρίστηκε από προσφορά, συνέπεια και μαχητικότητα.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια.
Υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού
Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Υπήρξε πρωτοπόρος καθώς εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά, ενώ δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

Είναι βέβαιον ότι άνθρωποι αυτού του μεγέθους δεν φεύγουν ποτέ, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην κοινωνία μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές επιστημόνων. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια
και τους οικείους του».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση