Αρχική Περιβάλλον Περιφέρεια Αττικής-ΕΥΔΑΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους για αναγκαία αποχετευτικά έργα

Περιφέρεια Αττικής-ΕΥΔΑΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους για αναγκαία αποχετευτικά έργα

0
bioka lamias
Διαφήμιση

Σημαντικά έργα που στοχεύουν στην προστασία της Αττικής σε θέματα υδροδότησης και διαχείρισης λυμάτων, προγραμματίζει με τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ AE, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σε συνάντησή του με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Χ. Σαχίνη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Α. Τόσιο συζητήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα όπως η αποχέτευση Ραφήνας-Αρτέμιδας, η αποχέτευση Μαραθώνα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας, η υδροδότηση της Κινέτας κλπ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, έγινε επίσης αναφορά σε συνέργειες που σχετίζονται με τον πολιτισμό (Μουσείο Νερού), την αειφορία και την εξασφάλιση καθαρών υδάτων. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο σημαντική είναι η συμβολή της ΕΥΔΑΠ στην εξασφάλιση καθαρών νερών στις ακτές της Αττικής αλλά και στην εξαιρετική ποιότητα πόσιμου νερού που διαθέτει η περιφέρεια.

Θωράκιση

Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

«Η θωράκιση της Αττικής είναι αναγκαία. Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ ΑΕ συνεργαζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι στο στόχος μας να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής, έχουμε σύμμαχο την  ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ηγεσία της” επισήμανε ο κ. Πατούλης. “Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών  έργων και υποδομών τα οποία θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο την Αττική. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την προηγμένη τεχνολογία στη δημιουργία υποδομών που θα θωρακίσουν πιο αποτελεσματικά την Αττική. Η προστασία της υγείας των πολιτών καθώς και η ασφάλειά τους μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε παρεμβάσεις, προκειμένου να μην νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το μεγάλο αποχετευτικό  έργο συνολικού προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ, που αφορά τις περιοχές Πικερμίου-Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας».

Αποχετευτικό έργο Πικερμίου–Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας

Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 240 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μετά από συστηματικές και απαιτητικές διαδικασίες, η Περιφέρεια Αττικής, διαμέσω της Διαχειριστικής Αρχής, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για τη δημοπράτηση δύο εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 134 εκ. ευρώ περίπου, πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 63,7 εκ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ και την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 70 εκ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Και οι δύο αυτές εργολαβίες αποτελούν μέρος (υποέργα) του συνολικού έργου με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» συνολικού προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Επαναχρησιμοποίηση

Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική-περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Μετά τη συγκεκριμένη και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αναμένεται η άμεση δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ εντός του Δεκεμβρίου. Με το τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμα βήμα προς τη σταδιακή απομείωση των προστίμων που αφορούν στη μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση